Josipović: Pozvaću Tadića da poseti Ovčaru

Izvor: Blic, 29.Maj.2010, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Pozvaću Tadića da poseti Ovčaru

Lideri Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije istakli su danas u Sarajevu napredak u odnosima naroda i država regiona u poslednjoj deceniji i poručili Evropskoj uniji da u procesu proširenja uvaži tu činjenicu.

Predsednici Srbije Boris Tadić, Hrvatske Ivo Josipović, Crne Gore Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić založili su se na obeležavanju 10. godišnjice Igmanske inicijative za dalje jačanje poverenja između naroda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje je glavni kamen spoticanja.

U deklaraciji koju su potpisali u završnici skupa, šefovi četiri države su pozvali na dalje jačanje regionalne saradnje, izgradnju uzajamnog poverenja i potvrdili da članstvo u EU ostaje zajednički strateški cilj.

U dokumentu je, takođe, naglašena nužnost da se i dalje svi sporovi i nesuglasice rešavaju dijalogom, kako bi se prevazišle istorijske razlike i svi se okrenuli budućnosti i napretku.

Predsednici su odvojeno, u razmaku od dvadesetak minuta, stigli u zgradu Parlamenta BiH, a pre početka konferencije zajedno su ušli u salu demonstrirajući jedinstvo koje današnji regionalni skup predstavlja.

Tadić i Silajdžić nakratko razgovarali u holu "Holidej ina"

Predsjednik Srbije i predsjedavajući Predsjedništva BiH nenajavljeno i nepredviđeno su nakratko razgovarali u holu hotela "Holidej in" u Sarajevu, iako zvaničnim protokolom njihov bilateralani susret nije bio planiran.

Obezbeđenje predsjednika Srbije nije dozvolilo novinarima, fotografima i kamermanima da zabeleže ovaj susret, javio je izveštač Srne.

Prethodno se Tadić sastao sa Ivom Josipovićem, ali ni nakon tog susreta nijedan od predsednika nije želeo da da izjavu za novinare.

U okviru bilateralnih sastanaka, Josipović se sastao sa Silajdžićem i Filipom Vujanovićem, te Vujanović sa Silajdžićem. Ni nakon ovih susreta niko nije želeo da daje izjave, niti da iznosi bilo kakve detalje sa sastanaka.

"Narodi na zapadnom Balkanu nemaju sebi bliže narode", istakao je srpski predsednik obraćajući se učesnicima skupa.

Tadić je naglasio da evropski partneri ne smeju ni po koju cenu zaustaviti politiku proširenja, jer integracija zemalja regina u EU nema alternativu.

Po njegovim rečima, zaustavljanje politike proširenja EU prema zemljama zapadnog Balkana bila bi neporavljiva greška sa tragičnim posledicama za region, ali i za EU.

"Posledice krize ne smeju da plate građani naših država. EU ne bi bila celovita i ne bi potvrdila vlastite vrednosti bez politike proširenja. Integracija zemalja zapadnog Balkana u EU nema alternativu ", naglasio je predsednik Srbije.

On je ponovio da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, Hrvatske i Crne Gore, kao i da će Srbija sa najvećom odlučnošću nastaviti saradnju s Haškim tribunalom. "Time pokazujemo privrženost evropskim vrednostima i doprinosimo politici pomirenja u regionu", dodao je Tadić.

On je rekao da će i ove godine doći u Srebrenicu na obeležavanje 15. godišnjice od zločina nad muslimanskim stanovništvom, ali da istovremeno neće zaboraviti i nevine žrtve svog naroda.

Predsedavajući Predsedništva BiH naglasio je da je danas potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima, pogotovo o nedostatku poverenja, kao glavnom kamenu spoticanja u regionu.

"Poverenje je najbitniji faktor u našim odnosima", kazao je Silajdžić, pozivajući predsednike da što pre konkretizuju ideje Igmanske inicijative i oforme zajedničke timove na visokom državnom nivou, koji bi radili na uspostavljanju i uskoj saradnji naučno-istraživačkih centara za razna polja delovanja.

Silajdžić je izrazio nadu u uspeh humanističkih ideja koje karakterišu Igmansku inicijativu, navodeći da se na ovim prostorima pokazalo da se silom ništa ne može postići".

Josipović: Pozvaću Tadića da poseti Ovčaru

Hrvatski predsednik izrazio je ranije danas uverenje da će doći vreme kada će u Ovčaru pozvati i predsednika Srbije Borisa Tadića.

osipović je posebno izdvojio svoju raniju posetu Sarajevu i dodao da će i planirani obilazak tri mesta stradanja u BiH, u nedelju, "značiti otvaranje dobrog pozitivnog dijaloga".

On je potvrdio da će tom prilikom sa njim biti i predsednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik, a na pitanje da li je pozvao Tadića da poseti Ovčaru, hrvatski predsednik je rekao "da će sigurno doći vreme da se i o tome razgovara".

"Sigurno će doći vreme da i o tome razgovaramo. Sve je stvar procesa. Mislim da je vreme u politici vrlo važan faktor. Treba stvoriti atmosferu sa svih strana", rekao je Josipović odgovarajući na primedbu da je takav poziv Tadiću do sada više puta upućivan, ali da mu se on nije odazvao.

On je, povodom sto dana svog mandata na mestu predsednika Hrvatske, u intervjuu TV Nova, takođe rekao da svojim najvećim uspehom smatra "širenje atmosfere poverenja i prijateljstva u regiji".

Predsednik Hrvatske je rekao da to što je njegova zemlja blizu članstva u EU ne znači da će okrenuti leđa susedima, već će pomagati njihov dalji napredak ka EU.

Uprkos tome što se međunarodna zajednica susreće sa institucionalnim izazovima, to ne bi trebalo da uspori dalju integraciju zapadnog Balkana ka EU, smatra Josipović.

Crnogorski predsednik je u jačanju veza među državama i narpodima regiona otišao i korak dalje, založivši se za reafirmisanje dve velike ideje koje su se nekada nazivale bratstvo i jedinstvo.

"U uslovima krize nema pravog odgovora bez regionalne saradnje", istakao je Vujanović.

Pre početka skupa, Boris Tadić i Filip Vujanović zadržali su se u dužem razgovoru, a po završetku sesije, predsednik Srbije se "u četiri oka" susreo sa hrvatskim predsednikom.

Organizatori 21. sesije Igmanske inicijative su Forum građana Tuzla, Centar za regionalizam Novi Sad, Centar za demokratiju i ljudska prava Podgorica i Građanski odbor za ljudska prava Zagreb. Skup u Sarajevu pratilo je više od 20 novinarskih ekipa iz regiona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.