Istraga o NIS-u i odnosi s Rusima

Izvor: B92, 13.Avg.2014, 14:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istraga o NIS-u i odnosi s Rusima

Bivši predsednik Srbije Boris Tadić kaže da istraga privatizacije NIS-a može dovesti u pitanje odnose s Rusijom. Premijer Vučić ne veruje da će se to desiti.

Tadić, koji je u vreme prodaje NIS-a bio predsednik Srbije, smatra da najavljena istraga implicitno optužuje državni vrh Rusije i investitora Gaspromnjeft. On sumnja i da se radi o medijskom spektaklu za domaću publiku.

"Važno je skrenuti pažnju javnosti, a to i elementarna logika nalaže, da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nijedna finansijska malverzacija u ovom poslu nije mogla biti urađena bez učešća vrha ruske države, tako da Vlada ovakvim istragama dovodi u pitanje i krediblitet ruske strane".

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je u ponedeljak da je osnovan specijalni istražni tim u policiji koji će ispitati nepravilnosti u privatizaciji NIS-a.

Tadić je izrazio nadu da su ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i Vlada Srbije svesni toga da pokretanje takve istrage "ima mnogo više implikacija od uobičajenih, medijskih, priređenih za 'domaću publiku'".

"Problem je što ovaj, moguće samo medijski spektakl, lako može postati ozbiljan spoljnopolitički problem", istakao je Tadić.

Bivši šef države je dodao da bi istraga morala da obuhvati i poslanike Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije u prethodnom sazivu Narodne skupštine, kao i sadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića, jer su svi u parlamentu glasali za ratifikaciju sporazuma sa Rusijom.

Odluku o formiranju specijalnog tima za istragu privatizacije NIS-a Tadić je ocenio dvojako: kao priliku da se razjasni da li je bilo nepravilnosti, ali i kao mogućnost da se nastavi "još jedna u nizu medijskih predstava koje služe održavanju konstantne istražne tenzije u društvu".

Tadić je ocenio da je teško proceniti šta stoji iza te odluke vlasti i da se možda radi o "skretanju pažnje" s toga da Vlada Srbije angažuje ljude koji su oštetili državu da vode javna preduzeća, poput Milana Beka, koga naziva "najvećim štetočinom srpske privrede".

Rusi iznenađeni

Ranije danas iz Moskve su saopštili da su iznenađeni istragom koja je pokrenuta o prodaji NIS-a. Izjavu je dao prvi zamenik generalnog direktora kompanije Gaspromnjeft Vadim Jakovljev, koji je za Interfaks rekao: "Otovoreno govoreći, nas je iznenadila započeta istraga".

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ne veruje da će istraga o prodaji NIS-a ugroziti naš odnos s Rusijom, a šta se u konkretnom slučaju događalo, kako je istakao, pokazaće istraga nadležnih organa.

"Ne tvrdim da postoji krivično-pravna odgovornost i ja ne skačem, ne psujem i ne vređam nikoga kao što to neki drugi rade govoreći nešto, pritom ne znajući ništa, a kad vidim kako ih je panika uhvatila, pa su počeli da objašnjavaju na sve strane kako je nešto dobro u šta ni sami ne veruju i sa tim apsolutno nemam problem", rekao je Vučić.

Ne veruje, dodao je, da je državni vrh uzimao pare od toga, ali nije njegov posao da o tome govori. "Nadleženi organi će pokazati sve što treba da pokažu", rekao je Vučić i ponovio da ova istraga neće poremetiti odnose s Ruskom Federacijom.

Vlada, kako je naveo, vodi unutrašnju i spoljnu politiku po Ustavu Srbije, vodi je u interesu građana i Srbija je jedina koja u Evropi Ruskoj Federaciji nije uvela sankcije.

Čini mi se da to govori o našem poštovanju, naglasio je Vučić i dodao da je o ovom pitanju razgovarao i s ruskim liderima.

"Mi smo o nekim stvarima razgovarali i o tome ćemo nastaviti razgovore. Da li sam srećan zbog toga što je neko napravio profit od 500 miliona dolara za šest meseci na našoj nafti i gasu, a da nam je na kraju ukupan profit 400 i nešto miliona i da na kraju mi dobijemo dividendu od 29 miliona, a da je od onoga što je ulagano u region nismo videli mnogo toga", naveo je Vučić i dodao da bi bilo odlično ako bi mogla da se napravi revizija ugovora o prodaji NIS-a.

Boris Tadić je prethodno podsetio da je prodaja NIS-a bila uslov za sklapanje energetskog sporazuma s Rusijom i ocenio da je to bio najpovoljniji mogući aranžman, bez kojeg bi Srbiju zaobišao i gasovod "Južni tok".

"Da NIS tada nije prodat, danas verovatno ne bi ni postojao, a šteta koju bismo imali samo od gubitka radnih mesta, prevazilazila bi štetu koju imamo od onih delova ugovora koji nisu najpovoljniji za Srbiju", kazao je Tadić.

Po njegovim rečima, ukoliko Vlada Srbije smatra da ugovor nije dobar, uvek može da pokuša da pregovara s ruskom stranom o reviziji ugovora.

"O efektima ovog sporazuma sada se može diskutovati samo na nivou špekulacije, a realni efekti će biti vidljivi tek za desetak godina i to zna svaki stručnjak za energetsku politiku", ocenio je Tadić.

Tvrdnje o štetnosti ugovora odbacio je i potpredsednik DS Borislav Stefanović, šef radne grupe za pregovore o NIS-u, koji je u utorak za agenciju Beta kazao da je ta tvrdnja obmana Srpske napredne stranke kako bi se skrenula pažnja s tajnih ugovora koje sklapa aktuelna vlada.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras ne treba "niko da brine" za odnose Srbije i Rusije zbog najavljene istrage oko privatizacije NIS-a, jer je premijer Srbije Aleksandar Vučić u kontaktu sa najznačajnijim predstavnicima ruske strane.

"Ovo nije urađeno zbog ruske strane, već zbog naše, a ne želim da prejudiciram bilo kakve nalaze istrage koji će biti javno prezentovani, da građani vide šta se desilo", izjavio je Stefanović gostujući u Dnevniku RTS-a.

On je rekao i da se premijer lično založio da ovo bude stvar "koju ćemo isterati na čistac".

Stefanović nije mogao da precizira kada možemo da očekujemo kraj istrage, ali je naveo da će se nadležni truditi da to bude što pre.

NIS je prodat na osnovu energetskog sporazuma između Srbije i Rusije koji su početkom 2008. godine postigli tadašnji predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Vojislav Koštunica s predsednikom i premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom i Vladimirom Putinom.

Sporazum je postignut između dva kruga predsedničkih izbora u Srbiji na kojima su se za predsedničko mesto borili Boris Tadić i Tomislav Nikolić, u to vreme zamenik predsednika SRS-a.

Taj međuvladin sporazum Srbije i Rusije obuhvatao je prodaju NIS-a, kao i izgradnju gasovoda Južni tok kroz Srbiju i podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru. Bilo je ugovoreno da Gasprom kupio 51 odsto NIS-a za 400 miliona evra i da investira u tu kompaniju najmanje 500 miliona evra do 2012. godine. Sve je to učinjeno u predviđenom roku.

U delu sporazuma koji se odnosi na gasovod Južni tok, koji će Gasporm graditi u Srbiji, navodi se da će najmanja propusna moć biti 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Ugovor o prodaji NIS-a potpisan je u decembru 2008. godine, u vreme vlada Mirka Cvetkovića, a u Moskvi su ga potpisali tadašnji ministar energetike Srbije Petar Škundrić i predsednik Upravnog odbora Gaspromnjefta Aleksandar Djukov. Tada su predsednici Srbije i Rusije, Boris Tadić i Dmitrij Medvedev, potpisali zajedničku izjavu o strateškom značaju energetike u saradnji dveju zemalja.

Graspromnjeft u NIS-u ima vlasnički udeo od 56,15 odsto, država Srbija ima 29,87 odsto, a preostali kapital poseduju mali akcionari. NIS je danas najuspešnija kompanija u Srbiji.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.