Izvor: B92, 08.Mar.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska priznaje Kosovo 13. marta?

Zagreb -- Ivo Sanader potvrdio da će Hrvatska priznati Kosovo "kad za to dođe vreme, tokom ovog meseca", ali ne precizirajući datum.

Hrvatski mediji već nekoliko dana spekulišu da bi do priznanja moglo doći već 13. marta. Hrvatski premijer Ivo Sanader je, komentarušiću poziv predsednika Srbije Borisa Tadića da Hrvatska ne treba da prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio da bi Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << trebao biti suzdržaniji u svojim izjavama

Sanader je kazao da Hrvatska želi dobre odnose sa susedima, te da će srpskom kolegi Vojislavu Koštunici predložiti nastavak bilateralnih razgovora o nerešenim pitanjima.

Pupovac: Bez brzopletosti

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke i saborski zastupnik Milorad Pupovac izjavio je danas da Hrvatska nema razloga da bude brzopleta kad je reč o priznavanju Kosova.

Povodom izjave premijera Iva Sanadera da će Hrvatska priznati Kosovo "kad za to dođe vreme, tokom ovog meseca", Pupovac je novosadskom "Dnevniku" rekao da tu najavu uzima s rezervom i naglasio da "bez razgovora sa koalicionim partnerima ne bi smeo da se menja dosadašnji hrvatski stav".

Taj stav, s kojim se slažu i hrvatski privrednici, jeste da "država Hrvatska nema razloga da se gura u prve redove", istakao je Pupovac, izrazivši očekivanje da će se po pitanju Kosova Sanader obratiti SDSS-u i ostalim članicama koalicije.

Regovanja na Koštuničinu izjavu

Hrvatska vlada za sada nema komentar na današnju odluku srpskog premijera Vojislava Koštunice da proglasi pad srpske vlade, izjavio je novinarima portparol hrvatske vlade Zlatko Mehun.

"Mogu samo reći da pratimo situaciju u Srbiji i za sada nemamo nikakav komentar", izjavio je Mehun za internet sajt Indeks.

Pad Vlade Srbije komentarisao je predsednik najjače hrvatske opozicione stranke Socijaldemokratske partije (SDP) Zoran Milanović, koji je Indeksu večeras rekao da se u Srbiji radi o sukobu prošlosti i budućnosti i da se SDP nada "da će prevladati snage koje Srbiju vode u Evropu".

Predsednica opozicione Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić rekla je da je u Srbiji dosadašnja situacija bila prilično neizdrživa i nestabilna.

"Predsednik (Srbije Boris) Tadić je na nedavnim izborima dobio poverenje više od pola građana Srbije koji tu zemlju očito vide s evropskom budućnošću. Pad Vlade je situacija u kojoj će se sve raščistiti", ocenila je Pusić u izjavi za Indeks.

Potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac smatra da pad srpske vlade nije smelo da bude jedino rešenje.

"Trebalo je da demokratske snage ostanu na okupu, ali očigledno je da su razlike prevelike u razumevanju odnosa prema Evropi i integraciji Srbije u Evropsku uniju", rekao je Pupovac, koji vanredne parlamentarne izbore u Srbiji vidi kao svojevrstan referendum.

Pupovac je rekao da srpski građani sada imaju priliku da odluče da li žele izolaciju ili integraciju u Evropsku uniju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.