Gde je korupcija, nema investitora

Izvor: B92, 12.Jan.2011, 11:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde je korupcija, nema investitora

Beograd -- Vrednost stranih direktnih investicija u Srbiji u 2011. biće oko tri milijarde evra, ocenio je srpski ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

On je rekao i da bi ta količina svežeg novca trebalo stimulativno da deluje na smirivanje dinara i na predvidivost ukupnog ambijenta za poslovno privređivanje u Srbiji.

Istovremeno Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije dostavio je predsedniku Borisu Tadiću pismo s konkretnim primerima korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s kojom su se suočili strani investitori.

Savet je takođe zatražio i sastanak s Tadićem povodom mnogobrojnih problema stranih investitora u zemlji

Ekonomski novinar Milan Ćulibrk, komentarišući za B92 procenu ministra Milosavljevića o 3 milijarde evra od investicija u 2011, podseća da su se slične procene čule i početkom prošle godine, ali se ispostavilo da je umesto 3 ili 5, u Srbiju ušlo svega oko milijardu evra.

Slobodan Milosavljević (Tanjug)

„To je neznatno, kap u moru potreba, da bi Srbija imala bilo kakav održiv ekonomski razvoj. Nama su u narednom periodu potrebne bar dve, tri milijarde evra godišnje. Problem je u tome što gosodin Milosavljević u te tri milijarde verovatno računa i milijardu i 400 miliona od prodaje 'Telekoma', jer to se prodaje jednom, a ne nekoliko puta", ističe Ćulibrk.

On procenjuje da će Srbija imati najviše oko milijardu i po evra od stranih investicija, ali i dodaje da je problem što rezultat prodaje "Telekoma Srbija" neće biti otvaranje novih radnih mesta, već njihovo gašenje.

„Novi vlasnici će, verovatno, kao i svi ostali, posle privatizacije, racionalizovati proizvodnju i smanjiti broj zaposlenih. Tako da, male su šanse da toliko novca uđe u Srbiju, a i ako uđe biće to zbog prodaje ’porodičnog srebra’", kaže Ćulibrk.

On kaže da su, ne samo Savet za borbu protiv korupcije, nego i brojni nezavisni ekonomisti i analitičari, kao i regulatorna tela, pa i sama Evropska komisija, upozorili na veliki stepen korupcije, a Srbija je po svim istraživanjima na vrhu korumpiranih zemalja.

„Problem je ovde što se isti slučajevi provlače već desetak godina i nikada ni jedan državni organ nije sve do kraja ispitao", kaže on i dodaje da je nerealno govriti da će strani investitori doći i uložiti u Srbiju, sve dok se takvi problemi ne reše.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.