Izvor: B92, 06.Jul.2010, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Feudalizacija političkog sistema"

Beograd -- Politički analitičar Milan Nikolić ocenio da odlaganju reforme političkog sistema i očuvanju moći partija teže sve stranke na vlasti, osim delimično DS-a.

Nikolić je rekao da lider DS Boris Tadić i pojedini ministri podržavaju reformu političkog sistema, dok se "donji ešalonon" stranke takođe ponaša kao i ostale partije

"Sve ostale partije manje su sklone promeni sistema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i feudalizuju svoj 'posed'", rekao je Nikolić, kao i da su glavni politički subjekti političke stranke koje funkcionišu kao interesni organizmi.

On je naveo da se dolaskom stranaka na vlast i raspodelom resora i ministarstava, uspostavlja potpuna feudalizacija vlasti i uprkos pokušaju unutrašnje kontrole dovođenjem kadrova iz drugih stranaka na niže funkcije u ministarstvima.

Nikolić je rekao da Vlada Srbije ne deluje uvek kao jedinstven organizam u odnosu prema reformama, iako premijer i predsednik države imaju izvesnu moć i da je za promenu takvog odnosa neophodno

političko sazrevanje političke elite.

"Politička elita dostigla je nivo feudalizacije vlasti, a da se takvo stanje promeni neophodno je dosta vremena, i možda, nova generacija političara", rekao je Nikolić ocenivši da će se promene u političkom sistemu osetiti sa približavanjem Srbije Evropskoj uniji.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković je izjavio da u vladajućoj koaliciji nema dovoljno saglasnosti za reformu političkog sistema i smanjenje moći stranaka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.