Eštonova podelila rezoluciju o Kosovu

Izvor: Vesti-online.com, 30.Jul.2010, 18:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eštonova podelila rezoluciju o Kosovu

Evropska šefica za spoljnu politiku Ketrin Ešton podelila je državama članicama EU predlog rezolucije o Kosovu, kojom se prihvata mišljenje MSP, a Beograd i Priština pozivaju na dijalog, u "duhu dobrosusedskih odnosa". Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da je rezolucija o Kosovu koju je zvanični Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija.

Kako je javila >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Radiotelevizija Srbije, u tekstu rezolucije koju je pripremila Eštonova poziva se Generalna skupština UN da pozove obe strane da nastave "razvoj u pravcu dobrosusedske saradnje, demokratije, regionalne i ekonomske saradnje u skladu sa njihovom evropskom perspektivom".

"S poštovanjem prihvatamo savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. godine, datog na osnovu zahteva Generalne skupštine, da je proglašenje nezavisnosti Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom", navodi se u tekstu predloga rezolucije.

Tvorci ove rezolucije smatraju da će EU uspeti da obezbedi jedinstvo oko suštine teksta, jer su jezik i ton dokumenta "najverovatnije" prihvatljivi i za pet članica EU koje nisu priznale nezavisnost Kosova - Grčku, Španiju, Rumuniju, Slovačku i Kipar, navodi RTS.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je rezolucija o Kosovu koju je zvanični Beograd predložio Generalnoj skupštini UN konstruktivan dokument, koji je u skladu sa interesima EU, što je potvrdila i Evropska komisija.

Mi smo svesni činjenice da možda dva miliona Albanaca na Kosovu ne želi da prihvati ustavni poredak Srbije, s druge strane svet mora da bude svestan činjenice da Srbi na KiM ne žele da prime suvereni krov takozvane države Kosovo, i unutar tog okvira treba da tragamo za rešenjem koje će obezbediti mir i razvoj, poručio je Tadić.

Tadić je novinarima na Tari rkao da se Srbija, prilikom pisanja rezolucije, konsultovala sa "evropskim partnerima" u vezi sa sadržajem i tonom rezolucije, i da je tekstom zadovoljna kako Evropska komisija, tako i velika većina zemalja članica EU.

"Mi smo sa našim evropskim prijateljima sve vreme bili u kontaktu jer Srbija treba da bude predvidljiv partner. Srbija ne treba nikoga da iznenađuje i samo tako može izgraditi iskrene i partnerske odnose sa EU", rekao je Tadić, ističući da je Srbija ipak samostalno pisala rezoluciju, odnosno da nije bilo rada na zajedničkom tekstu.

Prema njegovim rečima, osim glasova nekoliko ambasadora u Beogradu, nije bilo zvaničnog negodovanja evropskih vlada povodom predloga rezolucije koji je predala Generalnoj skupštini UN.

"Srbija nema nikakvu nameru, niti ima interes, da dolazi u konflikt sa međunarodnom zajednicom, ali ima, kao i svaka druga zemlja, svoje crvene linije, i mislim da ta naša zadnja linija jeste i u skladu sa interesima međunarodne zajednice", rekao je Tadić.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.