EU nacionalni i državni interes

Izvor: B92, Beta, 09.Maj.2010, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"EU nacionalni i državni interes"

Beograd -- Srbija ostaje na liniji evrointegracija i nada se što bržem priključenju Evropskoj uniji, poručeno povodom dana Evrope.

U godini najveće krize Evropske unije od njenog osnivanja, Srbija ne odustaje od svog evropskog puta, poručuju domaći zvaničnici. Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se u Moskvi sa nemačkom kancelarkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Angelom Merkel kojoj je poručio da ne misli da evropska kriza treba da utiče na proširenje Unije.

Proces evrointegracija ne treba stopirati zbog krize evra i destabilizacije Evropske unije zbog problema u evrozoni, zaključeno je u razgovoru predsendika Srbije i nemačke kancelarke, o čemu više možete čitati u vesti iz Moskve.

Potpredsednik Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je svestan da ga stalno kritikuju zbog postavljanja rokova ali smatra da bez ciljeva ništa nećemo postići.

Sada je, kako kaže, najpotrebnije da se izgradi politički konsenzus za prosleđivanje kandidature Srbije a prema njegovim procenama, pregovori o ulasku u Evropu počinju za najviše dve godine.

I Đelićeve kolege iz Vlade ostaju euro optimisti. Ministri odbrane i policije, Dragan Šutanovac i Ivica Dačić, poručili su na proslavi Dana Evrope na Kalemegdanu, da je pridruživanje EU važan spoljnopolitički prioritet Srbije i da je u njihovim resorima na tom putu dosta učinjeno.

Ministar Dačić podseća da od kraja prošle godine građani Srbije u Evropu putuju bez viza, a nada se da će što pre doći dan kada će naša zemlja postati punopravna članica Unije.

"Ostvarena je vizna liberalizacija, a nadam se da će uskoro doći do našeg punopravnog članstva u EU. Nadam se da će ubrzo doći dan kada neće od načina na koji je formirana jedna vlada zavisiti da li Srbija želi da uđe u EU ili ne", izjavio je Dačić.

Ministar Dragan Šutanovac očekuje da će se u ovoj godini završiti proces profesionalizacije vojske i da će se Srbija svrstati u zemlje najrazvijenijeg dela Evrope, koje imaju profesionalnu, savremeno strukturisanu i reformisanu vojsku, po ugledu na najozbiljnije i najmodernije vojske sveta.

"To je jedan od prioriteta naše Vlade", rekao je Šutanovac.

Direktorka Vladine kancelarije za evropske integracije Milica Delević kaže da izazova ima i kod nas i u Evropi ali da niko ne treba da zaboravi zašto je evropska porodica krenula putem proširenja.

"Ni mi ni EU ne treba da zaboravimo zašto smo krenuli put proširenja... Reforme građanima Srbije garantuju pobošljanje standarda, vladavinu prava i život kakav žele. Evropska unija bi proširenjem zaokružila zonu mira, stabilnosti i prosperitet", kazala je Delevićeva.

Uparvo zbog tog obostanog interesa, naglasila je ona, "bez obzira na izazove, ovo putovanje završiće se članostvom zemljama zapadnog Balkana u EU".

Evropska kriza ne brine šefa misije EU u Srbiji Vensana Dežera koji je na Kalemegdanu, povodom 9. maja otvorio "Euro park", u okviru koga su na 27 štandova predstavljene zemlje članice Evropske unije. On kaže da se Evropa i pored krize širi.

"Rastemo brzo, bez obzira na krizu, i ako smo zajedno i solidarni možemo prebroditi sve, što je i moto današnjeg obeležavanja Dana Evrope. Tu smo i da upoznamo građane Srbije sa izazovima ulaska u Evropu, to je demokratski proces. Nadam se da će građani, kada se bude postavilo pitanje ulaska Srbije, biti za to”, očekuje Dežer.

Evropu potresa najveća kriza od osnivanja do danas. Problemi u Grčkoj brinu evropske lidere koji strahuju da bi finansijska kriza mogla da se prelije i na ostale zemlje članice, a pad deonica zabeležie su mnoge berze evrozone.

SDU: "I mi smo Evropa"

Povodom dana Evrope i pobede nad fašizmom SDU je organizovala akciju pod nazivom "I mi smo Evropa".

Tokom te akcije aktivisti te stranke građanima i građankama omogućili su da Evropskom Parlamentu pošalju svoje mišljenje o Evropi i Evropskoj uniji. Kako se navodi u saopštenju SDU, tokom akcije grupa mladića je prolazeći pored jednog od štandova, šutnula štand i oborila ga na zemlju, uz pogrdne komentare.

"Ovaj gest još jednom pokazuje da u našem društvu i dalje postoje oni koji nisu spremni da demokratski prihvate drugačija mišljenja i drugačije političke opcije", ocenjuje se u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Angela Merkel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.