Džuda: Kompromisni predlog rezolucije podstrek pregovorima

Izvor: Politika, 07.Sep.2010, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Džuda: Kompromisni predlog rezolucije podstrek pregovorima

LONDON - Britanski stručnjak za Zapadni Balkan Tim Džuda ocenio je da bi postizanje kompromisnog predloga rezolucije o Kosovu i njegovo usvajanje u UN dalo „neku vrstu međunarodne podrške, pa tako i podstrek, nekoj vrsti pregovora” Beograda i Prištine.

„Mislim da bi takva podrška UN i EU bila veoma značajna jer bi otvorila vrata nekoj vrsti pregovora Beograda i Prištine u budućnosti”, rekao je Džuda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a prenosi Bi-Bi-Si.

On smatra da bi sporazum visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i predsednika Srbije Borisa Tadića večeras u Briselu olakšao, ako ne obavezno i ubrzao, evropsku integraciju Srbije.

U suprotnom, kako je naveo, ako se Srbija odluči za konfrontaciju, to bi definitivno zaustavilo taj proces na duži rok.

Kako je rekao, rezolucija o Kosovu, ako se Beograd i Brisel dogovore, bila bi „'konstruktivno dvosmislena', odnosno svako će moći da učita u nju ono što želi”.

„Srbija će moći da tvrdi da kosovsko pitanje nije konačno rešeno presudom Međunarodnog suda pravde. Zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova će, pak, moći da kažu da su urazumile Beograd i da su pokrenule pregovore dveju strana o tehničkim pitanjima”, rekao je Džuda.

Povodom obraćanja Međunarodnom sudu pravde, Džuda je rekao da se čini da to nije mnogo pomoglo Beogradu, a da je Srbija insistiranjem na svojoj rezoluciji u Generalnoj skupštini UN postigla neku vrstu autogola.

Tim Džuda smatra da je unutrašnja nesloga po pitanju konačnog statusa Kosova ipak ozbiljan problem za EU.

„Sama po sebi takva nesloga možda i nije toliko značajna. Međutim, utisak je da Unija za sada nije preterano uspešna ni u BiH, ni na Kosovu, što ozbiljno narušava njen kredibilitet. Zato mislim da je vreme da EU i Ketrin Ešton mnogo odlučnije pristupe pitanju zapadnog Balkana”, rekao je Džuda.

Beta

objavljeno: 07/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.