Dodik: Ne mogu me naterati ni na šta

Izvor: S media, 05.Okt.2010, 23:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dodik: Ne mogu me naterati ni na šta

Nemam ja s njima šta da razgovaram (sa strancima). Sve se već zna. Dakle, BiH je moguća ili kao savez republika, ili je neće biti.

Milorad Dodik, pobednik na izborima za predsednika Republike Srpske, u razgovoru za Danas ističe da će Bosna i Hercegovina biti "savez republika, ili je neće biti". On ponavlja da je država BiH "greška nastala u procesu raspada bivše Jugoslavije" i tvrdi da je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << "politička pozicija Sarajeva... osveta prema Srbima".

Lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata i još koji dan aktuelni premijer RS ujedno odbija da odgovori na pitanje da li je predsednik Srbije Boris Tadić ikako uslovio podršku koju mu je dao na izborima, održanim u nedelju, 3. oktobra.



Šta će biti prvo što ćete uraditi kao predsednik RS?


- Konstitucija organa vlasti i uspostavljanje političkog jedinstva Republike Srpske. Baviću se i temama koje nam nameću stranci, a koje se tiče ustavnog uređenja BiH. Spremni smo da se vratimo na izvorni Dejtonski sporazum, odnosno da se Republici Srpskoj vrate otete entitetske nadležnosti. To je jedini mogući okvir u kojem se možemo kretati.

Kada ćete razgovarati s predstavnicima međunarodne zajednice o tome?

- Nemam ja s njima šta da razgovaram. Sve se već zna. Dakle, BiH je moguća ili kao savez republika, ili je neće biti.

Šta to zapravo znači?

- Labav savez, što labaviji, i ujedno vraćanje svih nadležnosti koje pripadaju Republici Srpskoj prema onome što zapravo piše u Dejtonskom sporazumu.



Da li će tenzije između Banjaluke i Sarajeva sada biti još izraženije, nakon što ste u RS "zacementirali" svoju vlast?


- Bosna i Hercegovina je greška nastala u procesu raspada stare Jugoslavije. Stranci pokušavaju da je održe, ali svima je jasno da od toga nema ništa, i to ne zbog Milorada Dodika, već zbog istorije i prilika koje su oduvek ovde vladale.



Znači li to da ćete mandat koji ste osvojili na izborima koristiti u cilju osamostaljenja Republike Srpske?


- Politička pozicija Sarajeva, koje je 94 odsto muslimansko, jeste osveta prema Srbima. To da je moguće relaksirati odnose u BiH je ideja koja postoji samo u liberalno-demokratskim krugovima u Beogradu i u međunarodnoj zajednici, koja se već 20 godina bezuspešno trudi da održi tu iluziju. BiH je nemoguća kao država, nikada nije bila, niti će biti, i to je jedina realnost. Ponavljam, nisam ja zbog toga kriv.

Kako komentarišete spekulacije da bi specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan mogao da ima ovlašćenja da blokira račune političarima i oduzima im putne isprave?

- Mogu da rade i da imaju ovlašćenja za šta hoće. Mene to ne zanima. Neka mi i blokiraju račune, ako mogu. Ja nemam račune u inostranstvu. Putne isprave ne mogu oni da mi oduzmu, jer mi ih oni nisu ni dali.

To bi, bar u tehničkom smislu, mogao biti problem za vas da obavljate državničku funkciju?

- Neću odustati od politike koju vodim i ne mogu da me nateraju na to, bilo kakvim merama.

Predsednik Srbije vas je direktno podržao na izborima. Da li sada on očekuje da mu uzvratite podršku i u kom smislu?

- Boris Tadić je moj lični prijatelj i zahvalan sam mu na podršci.



Da li ste se obavezali na nekakav potez u budućnosti, kada je reč o Srbiji?


- Nama je Srbija veoma važna i podržavamo politiku koju vodi Tadić. Vi se bavite spekulacijama o tome da sam se na nešto obavezao i to baš na današnji dan kada sam pobedio na izborima.

Snežana Čongradin

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.