Dobri odnosi Srbije i Mađarske

Izvor: RTS, 11.Jun.2010, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dobri odnosi Srbije i Mađarske

Odnosi Srbije i Mađarske su na vrlo visokom nivou, ocenili predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji. Mađarska će se založiti da što pre počne ratifikacija SSP-a, istakao Martonji u razgovoru sa premijerom Mirkom Cvetkovićem.

Predsednik i premijer Srbije Boris Tadić i Mirko Cvetković razgovarali su u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova Mađarske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Janošem Martonjijem.

Tadić i Martonji ocenili su da su bilateralni odnosi dve zemlje na visokom nivou, a razgovarano je i o unapređenju ekonomske saradnje, posebno u oblasti saobraćajne infrastrukture i energetike.

Predsedniik Srbije je zahvalio Mađarskoj na snažnoj podršci evropskim integracijama Srbije, navodi se u saopštenju Predsedništva Srbije.

Šef mađarske diplomatije, u razgovoru sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, najavio je da će se Mađarska na zasedanju ministara spoljnih poslova Evropske unije u Luksemburgu, založiti da što pre počne ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Srbije.

Mađarska će se založiti i da se kandidatura za članstvo Srbije u EU što pre prosledi Evropskoj komisiji, istakao je Martonji dodajući da Srbija i dalje može da računa na podršku Mađarske u procesu evrointegracije.

Cvetković istakao da je Srbija spremna za nastavak intenzivnog političkog dijaloga za razvoj svih oblika saradnje sa susednom Mađarskom.

Premijer očekuje da će Mađarska tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2011. godine posebnu pažnju posvetiti evropskoj integraciji zemalja zapadnog Balkana, a posebno Srbije.

Šef mađarske diplomatije razgovarao je i sa potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem.

Martonjijeva prva zvanična poseta 

U jučerašnjim razgovorima sa srpskim kolegom Vukom Jeremićem, mađarski ministar inostranih poslova istakao je važnost brze ratifikacije SSP-a i podnošenja kandidature za članstvo Srbije u EU.

"Mađarska je u Evropskoj uniji i naša je obaveza da pomažemo drugim zemljama u regionu na tom putu", naglasio je Martonji.

Inače, Janošu Martonjiju je ovo prva  zvanična poseta nekoj stranoj državi od postavljenja na funkciju ministra spoljnih poslova, 29. maja. Prema njegovim rečima, u Srbiji je bio pre deset godina, posle 5. oktobra 2000. godine i demokratskih promena.

Zvaničnici su se složili da se do kraja godine, a pre nego što Mađarska preuzime predsedavanje Unijom, održi sastanak vlada dveju zemalja.

Na tom sastanku će biti reči o ekonomskim odnosima, trgovini, investicijama, kulturi, manjinama i ostalim pitanjima, rekao je Martonji, izrazivši nadu da će taj sastanak biti uspešan.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Tadić zahvalan Mađarskoj

Izvor: Večernje novosti, 11.Jun.2010

Predsednik Srbije Boris Tadić i ministar spoljnih poslova Mađarske Janoš Martonji ocenili su danas da su bilateralni odnosi na visokom nivou i založili se za unapređenje ekonomske saradnje.

Nastavak na Večernje novosti...

Martonji: Neke zemlje su uzdržane

Izvor: B92, 12.Jun.2010, 01:15

Beograd -- Savet ministara spoljnih poslova EU verovatno će na zasedanju u ponedeljak odobriti početak ratifikacije SSP-a sa Srbijom, smatra Janoš Martonji... Ministar spoljnih poslova Mađarske je u razgovoru za "Danas" rekao i da ima zemalja koje su prema toj ideji uzdržane..."Neke zemlje članice...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.