Darko Šarić tuži državu Srbiju

Izvor: B92, Tanjug, 13.Sep.2010, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Darko Šarić tuži državu Srbiju

Beograd -- Odbegli narko bos Darko Šarić tužio državu Srbiju zbog izjava najviših funkcionera kojima je proglašen krivim i pre suđenja.

Darko Šarić, optužen za šverc više od dve tone kokaina, tužio je državu Srbiju zbog izjava najviših državnih funkcionera kojima je "povređena pretpostavka nevinosti".

Šarić smatra da je izjavama predsednika Borisa Tadića, ministara Snežane Malović i Ivice Dačića i državnog sekretara Slobodana Homena, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglašen krivim i pre suđenja.

Tužbu je podneo Šarićev advokat Zdenko Tomanović koji je naveo da je njegov klijent zatražio da mu država zbog povrede prezumcije nevinosti plati 10 miliona dinara.

Darko Šarić, protiv koga je specijalno tužilaštvo podginulo optužnicu zbog šverca više od dve tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, tužio je državu Srbiju.

Razlog za tužbu je povreda pretpostavke nevinosti koju su u svojim izjava izvršili državni zvaničnicni, kaže za B92 Šarićev advokat Zdenko Tomanović.

"Tužba je podneta protiv države Srbije zbog izjava nekoliko najviših državnih funkcionera, pre svega zbog izjava ministarke pravde, njenog državnog sekretara, ministra policije i predsednika države", objašnjava Tomanović.

"Naime, tim izjavama najviših državnih zvaničnika, Darku Šariću je pretpostavka nevinosti zamenjena sa pretpostavkom krivice i to direktno utiče da skorašnje suđenje koje treba da počne za nedelju dana gubi svoju pravičnost i sve elemente fer suđenja jer pretpostavka nevinosti je jedna od osnovnih pretpostavki za pravično suđenje", kaže on.

Odštetnim zahtevom Šarić je zatražio da mu država isplati 10 miliona dinara, jer su predstavnici izvršne vlasti u brojnim javnim nastupima izricali javne presude i Šarića proglasili krivim pre početka suđenja.

"Postoji ukupno 68 izjava predstavnika državnih organa i ukupno oko 330 novinskih tekstova. Od svega toga izabrano je svega 30-ak izjava navednih funkcionera i tu je Darko Šarić pre početka suđenja, pre izvedenog makar jednog dokaza, već proglašen da je on opasnost za bezbednsot Srbije, da je on šef narko mafije, da je šef organizovanog prometa droge"”, podseća Tomanović.

"Takve kvalifikacije ne smeju da daju državni funkcioneri i ljudi na visokim funkcijama već isključivo sud kao jedino mesto na kome se to može utvrđivati”, smatra on.

Jedan od tuženih Slobodan Homen u izjavi za B92 odbacuje Šarićeve navode, pozivajući ga da dođe u Srbiju i na sudu dokaže svoju nevinost.

"Drago mi je da Šarić ima poverenja u srpske pravosudne organe, mislim da je to pravi put. U to ime ga pozivam da dođe u Srbiju, da se preda istražnim organima i to je pravo mesto da na sudu dokaže svoju krivicu ili nevinost”, poručuje Homen.

"Mislim da su njegove optužbe vrlo neozbiljne ali naravno za to postoje nadležni organi – sud i tužilaštvo i sigurno da će postupati protiv svih nas”, očekuje on.

"Suština nezavisnog pravosuđa je da svi mi koji smo na državnim funkcijama budemo odgovorni i da nam se pruži prilika da se pojavimo pred sudom. Ako ja budem dobio poziv sigurno ću se pojaviti pred sudom i izneti svoje argument”, najavljuje Homen.

Početak suđenja Šarićevoj grupi zbog šverca droge zakazan je za 20. septembar pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Zdenko Tomanović nije želeo da kaže gde se trenutno nalazi njegov klijent i izneo procenu da se Darko Šarić u ponedeljak neće pojaviti u sudnici.

Pored Šarića, u bekstvu je još šestoro optuženih, dok bi na optuženičkoj klupi u ponedeljak trebalo da sede 13 od ukupno 20 optuženih.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šarić tužio državu, traži deset miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Sep.2010

BEOGRAD -..Optuženi za šverc više od dve tone kokaina Darko Šarić tužio je državu Srbiju zbog izjava najviših državnih funkcionera kojima je "povređena pretpostavka nevinosti" i zatražio da mu država isplati 10 miliona dinara, saopštio je danas Šarićev advokat Zdenko Tomanović...Tomanović...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Darko Šarić tužio državu

Izvor: S media, 13.Sep.2010

Optuženi za šverc više od dve tone kokaina Darko Šarić tužio je državu Srbiju zbog izjava najviših državnih funkcionera kojima je "povredjena pretpostavka nevinosti" i zatražio da mu država isplati 10 miliona dinara, saopštio je Šarićev advokat Zdenko Tomanović...Tomanović je podneo tužbu...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.