Cvetković zatečen Jeremićevim izveštajem

Izvor: Blic, 11.Feb.2009, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković zatečen Jeremićevim izveštajem

Izveštajem o svom i radu ministarstva na čijem je čelu, koji je sastavio i poslao premijeru Mirku Cvetkoviću, a zatim i predsedniku DS Borisu Tadiću, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ne samo da je pretekao već je i iznenadio svoje kolege iz Vlade. Iako su svesni najave da će se njihov rad ocenjivati, kako je to Tadić ranije najavio, većina ministara ne zna treba li, kada i u kojoj formi da pošalje izveštaj.

Za razliku od Jeremića i drugih ministara iz redova Demokratske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stranke koji imaju obavezu da izveštaj pošalju svom partijskom šefu, ministri koji dolaze iz redova drugih stranaka vladajuće koalicije trebalo bi izveštaje da pošalju samo na adresu premijera Cvetkovića. Međutim, u njegovom kabinetu juče nije bilo moguće saznati da li je premijer članove svog kabineta o toj obavezi uopšte obavestio.

- Rok za dostavljanje izveštaja ne postoji. To zapravo i nije izveštaj, radi se o analizi rada svakog ministra i ministarstva na čijem je čelu, i oni će biti dostavljeni na zahtev premijera - rečeno nam je u kabinetu ministra Cvetkovića.

Većina ministara sa kojima je „Blic" juče razgovarao tvrdi da o toj obavezi ne zna ništa i da im nalog za slanje takvog izveštaja niko još nije dao. Većina njih je na pitanje novinara „Blica" kada će poslati izveštaj premijeru iskreno zaprepašćeno odgovorila da nisu ni znali da išta treba da se piše. Istini za volju, kada je predsednik DS i Srbije Boris Tadić na Glavnom odboru DS, početkom decembra, najavio da će ocenjivati ministre i uspostavio tri kriterijuma (stručnost, ocena javnosti i ispunjavanje predizbornih obećanja), nije se ni pominjalo da će ministri morati da dostavljaju izveštaje o radu. Pored toga, ministrima sa kojima smo razgovarali zajednički je i stav da njihov rad treba da bude ocenjivan, da lično protiv toga nemaju ništa i da, čast izuzecima, ne žele da kažu kako bi sami sebe ocenili.

Jedini koji se nije zbunio bio je ministar poljoprivrede Saša Dragin, koji je rekao da je izveštaj o tome šta je uradio poslao još pre Nove godine, dodajući da ne želi da sam sebe ocenjuje.

I ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da je njegovo ministarstvo dostavilo plan rada za 2009, ali da nikakav zahtev za izveštajem o dosadašnjem radu nije stigao iz kabina premijera.

- Ukoliko tako nešto stigne, sa zadovoljstvom ćemo ga popuniti, jer smo toliko toga uradili od formiranja Vlade - kaže Dinkić.

Ministar trgovine Slobodan Milosavljević kaže da će premijeru i predsedniku stranke svakako poslati izveštaj.

- A što se tiče ocenjivanja, neka mene ocenjuju drugi i vreme. Sam sebe ne mogu, naprosto nije u redu - rekao je on.

Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić rekao nam je da će, ukoliko bude potrebno, poslati izveštaj premijeru.

- Međutim, posao kojim se bavimo toliko je javan da je stavljanje na papir samo formalizacija onoga što se već zna - jasan je Ljajić.

Srećković ima velike ambicije

Ministar za dijasporu Srđan Srećković za „Blic" kaže da ne zna kada i u kojoj formi treba da pošalje izveštaj, ali ističe da će ga sa zadovoljstvom sastaviti. Na pitanje koju bi ocenu on sebi dao, on odgovara da nije u redu da sam sebe ocenjuje.

- Mogu da kažem da sam zadovoljan i da imam velike ambicije, da puno može da se uradi u odnosima sa dijasporom - kaže on.

Diplomatija za osmicu

Šef diplomatije Vuk Jeremić jedini je ministar koji je do sada premijeru i Borisu Tadiću poslao izveštaj o radu. Jeremić je naveo i neuspehe, u koje spada neuspešni pokušaji da se deblokira SSP i afera Kovačević.

- Na predsedniku Vlade je da oceni moj rad, a to će uraditi i predsednik stranke Boris Tadić. Dostavili smo sve što je traženo, sve što su bila dostignuća, ali smo dali i samokritiku - kaže Jeremić za „Blic". Ni on nije bio raspoložen da ocenjuje svoj rad, ali je na insistiranje novinara „Blica" rekao: „Ako je skala studentska do 10, onda bih rekao osam".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.