Balkan zajedno u Evropsku uniju

Izvor: Glas javnosti, 30.Maj.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan zajedno u Evropsku uniju

SARAJEVO - Predsednici Srbije, Hrvatske i Crne Gore Boris Tadić Ivo Josipović i Filip Vujanović i predsedavajući Predsedništva BiH Haris Silajdžić danas su u Sarajevu, na sesiji Igmanske inicijative, potpisali deklaraciju kojom pozivaju vlade svojih država "na blisku i solidarnu saradnju" na putu evropskih integracija.

To je bio prvi susret lidera četiri države koji su u Sarajevu predstavnici Igmanske inicijative - regionalne koalicije nevladinih organizacija, ocenili >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << kao istorijski događaj, upravo zbog potpisivanja deklaracije.

Decenija i po Igmanske inicijative

Igmanska inicijativa dobila je ime u znak sećanja na proleće 1995, kada je grupa od 38 intelektualaca i antiratnih aktivista iz Srbije i Crne Gore, posle 48 sati putovanja preko Mađarske i Hrvatske, preko planine Igman pa kroz improvizovani tunel ušla u Sarajevo koje je bilo pod opsadom Vojske Republike Srpske.

Predsednik Srbije Boris Tadić je ocenio da bi zaustavljanje proširenja EU bilo greška koja bi mogla da ostavi tragične posledice za građane zapadnog Balkana. On je rekao da je pre 10 godina bilo teško zamisliti doći u glavne gradove bivše Jugoslavije i govoriti o povezivanju i prijateljstvu.

- Stvari ni danas do kraja nisu rešene, ali je situacija neuporedivo bolja. Mir ema alternativu. Nikada više na našim prostorima ne sme da se dogodi rat - rekao je Tadić i naveo da se lideri zemlja regiona moraju dogovoriti o politici koja približava, a ne udaljava.

- Cilj je da olakšamo izgradnju poverenja i demokratskih vrednosti, podstaknemo naše četiri zemlje da što brže i kvalitetnije normalizujemo odnose između BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske - rekao je Silajdžić, obraćajući se učesnicima skupa.

Radio Slobodna Evropa izveštava da je Silajdžić izjavio da je potreban dijalog o svim otvorenim pitanjima, pogotovo o nedostatku poverenja kao glavnom kamenu spoticanja u regionu.

Ocenjujući da se pokazalo da se na ovim prostorima "silom ništa ne može postići", Silajdžić je dodao da je "jedino što preostaje - dijalog".

Josipović je pozvao sve lidere zapadnog Balkana da ne odustaju od zajedničke evropske budućnosti i obećao pomoć Zagreba svim susedima u procesu evropskih integracija.

- Tajna je u dobroti, mudrosti, hrabrosti da se izdignemo iznad cinizma dnevne politike i načinimo korak napred prema budućnosti. To je omogućila Igmanska inicijativa, koja je počela da deluje usred rata u BiH - rekao je Josipović.

Osnovni uslov za napredak zapadnog Balkana je povezivanje BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, izjavio je Vujanović, dodajući da je evropska integracija zajednički cilj te četiri države.

Konstatujući da treba negovati prave vrednosti, Vujanović je ocenio da je važno čuvati ono što je propagirao socijalizam, "a to su vrednosti antifašizma, te međunarodni i međuverski sklad koje smo zvali bratstvo i jedinstvo".

Šef Delegacije Evropske komisije u Sarajevu Dimitris Kurkulas je naglasio da je "regionalna saradnja važan temelj, ne samo za BiH, nego i region u celini, na putu ka evropskim integracijama".

Ag

I da svi prodjemo kao Grci?!?!Da se toliko zaduzimo pa ce nas isterati iz zemlje koja je nekada bila nasa ali radi dugova otisla na dobos.Bas vam hvala ali ne treba.

Ovima jos nije dosta ratovanja.

Zar nisu svi osim Slovenije bili zajedno ?

Neka ih,neka se samo dogovaraju,valjda ce se na kraju i narod probuditi iz letargije.

Hvala Bogu da su konačno došli do pameti. Beograd, Zagreb, Sarajevo i Podgorica trebaju da nastave ovako, da svaki svoje narode u drugim državama zauzdaju i da im kažu jasno i glasno gde pripadaju i gde moraju da grade svoju budućnost. Dodiku treba uzeti kuću u Beogradu (zašto da on naplaćuje kiriju Izraelu, kad to treba da radi čovek iz Srbije). Moje čestitke na pametnom potezu.

Boze dragi lepih li reci, ali ne rekose dali ce da povuku priznanje nepostojece drzave Kosova, jer u "BRATSTVU I JEDINSTVU" NE SMIJEMO BRACI OTIMATI I RAZJEDINJAVATI IH, braco draga iz Hrvatske i Crne Gore ne vrede vam reci nego DELA.

Evropska unija ce cepa i uzduz i popreko a ovi i dalje idu ka Evropi. Cak je i Francuska pred bankrotom.

Svetskim globalistima trebaju nova goveda da placaju njihove dugove.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.