Muž Sandre Meljničenko nudi 600 MILIONA dolara za RTB Bor

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2017, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Muž Sandre Meljničenko nudi 600 MILIONA dolara za RTB "Bor"

On je 89. najbogatiji čovek na svetu

Ruski milijarder Andrej Meljničenko (45), suprug bivše "modelsice" Sandre Nikolić, ponudio je 600 miliona dolara za kupovinu RTB "Bor". Njegova kompanija SCG, koja se bavi eksploatacijom uglja, poslala je Vladi Srbije pismo o namerama, u kojem je iznet plan o ulaganju u četiri rudnika u borskom basenu.

Kraj će biti loš: Koncern Agrokor odlazi u stečaj sledeće godine

Strateško partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Meljničenkova kompanija zainteresovana je za kupovinu kompletnog RTB "Bor", ali je spremna i na strateško partnerstvo sa Vladom Srbije.

- Kompanija Andreja Meljničenka sa sedištem u Sibiru bavi se ulaganjem u rudnike širom sveta i eksploatacijom uglja. On je odavno imao nameru da investira u Srbiju, odakle je njegova supruga Sandra, a privatizacija RTB "Bor" je idealna prilika za to jer je većina njegovih poslova vezana za energetiku - otkriva sagovornik Informera dobro upućen u privatizaciju našeg najvećeg rudarsko-topioničarskog basena i dodaje:

- Meljničenko je odmah Vladi Srbije poslao pismo o namerama, u kojem je obaveštava da je spreman za strateško partnerstvo , mada je zainteresovan i za kompletnu privatizaciju borskog giganta. Njegov planje da uloži 500 miliona dolara u otvaranje dva nova rudnika, "Cerovo 2" i "Cerovo primarno", koji su najveća nalazišta bakra u borskom basenu. Preostalih 100 miliona dolara namerava da investira u proširenje rudnika "Veliki Krivelj", kao i "Južni Revir" u Majdanpeku.

Prema rečima našeg sagovornika, ponuda Meljničenkove kompanije je za sada najpovoljnija, iako ima konkurenciju u četiri inostrane firme.

- Pored ruskog mlijardera, za RTB "Bor" se bore za još dve kineske i kanadske kompanije i sve one su spremne da izdvoje između 500 i 600 miliona dolara. Meljničenko jedini za sad nudi okruglo 600 miliona dolara i nada se daće to biti faktor koji će prevagnuti u njegovu korist - objašnjava izvor.

Spas za Bor

Ekonomista Ljubomir Madžar kaže da bi Meljničenkovo ulaganje bilo spas za RTB "Bor" i čitavu industriju Srbije. On objašnjava da je veoma teško realno proceniti koliko vredi ova kompanija zbog nagomilanih dugova.

- Naš RTB "Bor" poprilične rezerve rude, koje uključuju i zlato, a to je dovoljno primamljivo za strane investitore. S druge strane , mi to ne možemo da iskoristimo jer nemamo kapital, o zato bi dolazak nekog kao što je Meljničenko bila sjajna stvar - kaže Madžar.

Ekonomista Mahmud Bušatlija kaže da je svako ulaganje u Bor odlična stvar.

- Strani investitor koji ima kapital, iskustvo i nove tehnologije svakako je dobro rešenje za prezaduženi RTB "Bor" - kaže Bušatlija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Agrokor propada, a u Srbiji se otvaraju nove Idee: Evo šta se krije iza "šminkanja" hrvatskih marketa u Srbiji

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Sep.2017

Da li će Todorićevi marketi u Srbiji propasti ili ne..Krah hrvatskog koncerna Agrokor izazvao je ekonomsku, ali i političku, krizu širokih razmera koja potresla ceo Balkan, budući da se u vlasništvu Agrokora nalazi na desetine firmi od Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine pa sve do Srbije,...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.