„Mala Švajcarska“ okićena lekovitim biljem

Izvor: Glas javnosti, 03.Jul.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Mala Švajcarska“ okićena lekovitim biljem

BOR - Dvadeset dve godine mladi ekolozi iz svih krajeva Srbije i više zemalja Evrope dolaze u Gornjane, selo u srcu Homolja, staro više od pet vekova, s nadmorskom visinom od 630 metara na visoravni Cepe, nekadašnjoj granici Vidinskog i Beogradskog pašaluka.

Do 8. jula, u novoj zgradi osnovne škole i diljem ovog prostranog planinskog sela, 25 srednjoškolaca iz Bora, Vranja i Kruševca sakupljaće i proučavati lekovito bilje, upoznaće živopisnu prirodu i tradiciju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << običaje i ljude, praviće insektarijume...

-Gornjane je često pohodio i naš čuveni geograf Jovan Cvijić, koji je otkrio 82 pećine. Selo je okruženo planinama Mali i Veliki krš, Stol i Deli Jovan, s pogledom na Dunav. Pod šumom je 9.000 hektara, a ostatak površine od 25 odsto čine livade i njive. Celo područje pruža prelepu sliku i zato ga nazivaju „mala Švajcarska“ - priča prof. dr Nedeljko Magdalinović, rođeni Gornjanac i dekan „Megatrend“ fakulteta u Zaječaru. Magdalinović je napisao knjigu o svom selu i, kako reče, darovao je i mladim istraživačima koji svakog raspusta „unesu živost i radost među ovdašnje retko gostoljubive gorštake“.

Dragan Ranđelović, dugogodišnji predsednik Društva mladih istraživača Bora, ekolog i zamenik generalnog direktora RTB-a, duša je ove eko-etno škole i Međunarodnog omladinskog radno-istraživačkog kampa MORIEK, u koji se svakog avgusta sjati od 20 do 30 volontera iz više evropskih zemalja. Oni „pod obavezno“ dolaze i u Gornjane i na Stol, čim upoznaju čuvene Zlotske pećine i Zlotski kanjon.

-Naš cilj je da već idućeg leta Gornjane dobije istraživačku stanicu, bar približnu Petnici kod Valjeva. Ovde je priroda podarila lepote koje se ne susreću na drugim mestima. Seoski turizam uzima maha. Narod je miran i dobronameran. U blizini je Rudna glava, najstariji rudnik metala na Balkanu, 4.500 godina pre nove ere. Sa Borom smo povezani asfaltnim putem dužine 27 kilometara - ističe Ranđelović.

CVIJIĆ O STOLU: GLOMAZNA I NESPRETNA...

Prva obimnija istraživanja Velikog krša i Stola uradio je Jovan Cvijić, geograf i naučnik svetskog glasa, profesor Univerziteta u Beogradu i predsednik Srpske kraljevske akademije nauka. On je ovo područje posećivao više puta, počev od 1893. godine, i o tome objavljivao svoja zapažanja.

Za Stol, Cvijić piše: „Stol, u profilu ima trapezoidan oblik, izgleda glomazna i nespretna planina, a vidi se, osim sa većih vrhova i sa banatske strane... Horizont sa njega spada u najrasprostranjenije horizonte u istočnoj Srbiji“. Ovo je objavljeno u monografiji „Gornjane“, autora Nedeljka Magdalinovića.

Jelena Tošić je gimnazijalka iz Vranja.

-Prvi put sam u Gornjanu i u homoljskom masivu. Odavde puca vidik na venac planina. Stol, sa vrhom Stena, deluje impresivno. Osećam se kao da sam u drugom svetu. Vidarka Cana Perčić podučava nas spravljanju čajeva od lekovitog bilja. O lekovitim travama i biljkama Stola i okoline napisala je tri knjige.

Milica Ristić iz Bora napravila je, za samo dva dana, prvorazredni herbarijum, dok se Marko Jovanović iz Knjaževca odlično uklopio u istraživačko društvo.

-Ovo je mali raj. Mogu da koristim Internet i igram košarku. Posećujemo staračka domaćinstva, upoznajemo nove prijatelje.

Nebojša Adamović, predsednik Mesne zajednice „Gornjani“, uverava da je i opština uz istraživače. I celo selo, kaže, zavolelo je volontere iz Češke, Francuske, Bugarske, Nemačke...

-Oni su i naši počasni gosti. Svakog naučimo poneku vlašku reč. Odavde odu srećni što su upoznali naš folklor i zaigrali „Staru Vlajnu“ - hvali se Nebojša.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.