Kad se zbog parking mesta zabetonira bor

Izvor: RTS, 25.Maj.2018, 09:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se zbog parking mesta zabetonira bor

Zlatibor je, zbog izuzetnog značaja geološke i biološke raznovrsnosti, prošle godine proglašen Parkom prirode. Upravo su raznovrsnost, čist vazduh, četinari i zelenilo kojim obiluje, najčešći razlozi zbog kojih se na tu planinu dolazi. Međutim, u takvu sliku ne uklapa se nedavno asfaltiranje parking prostora i četiri bora na njemu.
To što neko uređuje privatni posed i zelene površine na njemu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svakako je za pohvalu, ali ako to uradi tako što zabetonira borove, onda s pravom izaziva negodovanje svih, posebno istinskih zaljubljenika u ovu planinu.

"Mislim da je to stvar nepoznavanja toga gde se čovek nalazi i šta ga okružuje, i šta je ustvari ovde prioritet", kaže jedna prolaznica. 
Uređenje zelenih površina na Zlatiboru povereno je komunalnom preduzeću, nadzor i kontrola komunalnoj inspekciji, ali samo na javnim površinama.
"Mi po odluci o uređenju opštine Čajetina nemamo nadležnost da postupamo i vršimo nadzor na privatnom posedu, nego samo na površinama javne namene. Ono što je inspekcija već preduzela to je da smo obavestili drugi nadležni organ, to je Šumska uprava Zlatibor, 'Srbija šume'", objašnjava Mićo Čubrak, rukovodilac Odseka za inspekcijske poslove oštinske uprave Čajetina.
Četiri stabla ili čitava šuma, tek svakako je moglo drugačije što su, kako saznajemo, shvatili i tokom naše posete odsutni vlasnici. Obećavaju lepše uređenje oko stabala po kojima je Zlatibor i dobio ime.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.