Država uliva još 120 miliona u RTB Bor?

Izvor: Mondo, 07.Sep.2017, 08:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država uliva još 120 miliona u RTB Bor?

Država Srbija pomoći će Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor" oko otvaranja rudnika bakra i zlata "Cerovo 2".

Foto: Youtube/PrintScreen

Iz tog rudnika bi se, preradom u naredne dve decenije, moglo dobiti oko 350.000 tona bakra, 18 tona zlata i skoro 120 tona srebra, pišu današnje "Večernje novosti".

"Da bi se otvorio rudnik 'Cerovo 2', neophodna su ulaganja od oko 120 miliona evra. Mi toliki >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << novac nemamo, ali možemo da uložimo bar deo te sume kako bi rudnik, fazno, počeo sa radom. Na taj način, popunili bismo, većim delom, kapacitete topionice i ne bi, u tolikoj meri, zavisili od uvoza koncentrata bakra", rekao je sagovornik tog lista iz Vlade Srbije, koji nije imenovan.

O, NE: Zbog RTB Bor Grcima "dođemo" 40 miliona $

Ono što je još bitnije, naglasio je, pripremama za otvaranje i početkom eksploatacije "Cerova 2", RTB bi došao u situaciju i da u dogledno vreme "napadne" i najveći rudnik - "Cerovo primarno", za čije bi aktiviranje bilo neophodno investirati oko 300 miliona evra.

MMF veruje u Srbiju: Sledeće godine rast 3,5%

Prema rečima sagovornika "Novosti", pripremama za aktiviranje "Cerove 2" i država podiže vrednost RTB, što joj daje mogućnost bolje pregovaračke pozicije prilikom pregovora o privatizaciji ili strateškom partnerstvu za kompanijama koje su zaintersovane za "Bor".

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.