Brnabić: Veliko interesovanje za RTB Bor i Galeniku

Izvor: N1 televizija, 21.Sep.2017, 14:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Veliko interesovanje za RTB Bor i Galeniku

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da postoji veliki interes za privatizaciju Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor i farmaceutske kompanije Galenika.

"Od RTB ove godine očekujemo značajno dobre rezultate za bruto domaći proizvod (BDP) i dobro je što za tu kompaniju ima mnogo zainteresovanih", rekla je Brnabić na forumu o poslovanju u jugoistočnoj Evropi.

Ona je istakla da i za kupovinu farmaceutske >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << kompanije Galenika ima mnogo zainteresovanih kupaca.

"Puno se lobira u Vladi i to je dobar indikator. Mi ne razgovaramo ni sa kim, ali je dobro da vas jure preko raznih lobista i ambasadora oko uslova za kupovinu Galenike", istakla je Brnabić.

Prema njenim rečima, privatizacija te dve kompanije biće značajna za građane Srbije jer će one poslovati zdravo i doprinositi budžetu Srbije. Za radnike će značiti stabilnije plate i predvidiva primanja, ali i mogućnost karijernog napredovanja, istakla je Brnabić.

"Nisam sigurna da će svi radnici ostati da rade u kompanijama, zavisi od privatizacije", kazala je ona i dodala da će svi koji budu ostali bez posla imati otpremnine i država će se pobrinuti, sa novim vlasnicima, da o svima vodi računa.

Ne strepi zbog BDP, ostali parametri dobri

Premijerka je rekla da ne strepi zbog usporenog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) jer su svi ostali ekonomski pokazatelji i dalje dobri i da ima mogućnosti za povećanje penzija i plata u javnom sektoru.

"Ne bih umanjivala značaj stagnacije BDP-a, nije mi lako, ali predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MFF) su mi u razgovoru rekli da ni oni nisu zabrinuti zbog toga jer su ostali parametri dobri", rekla je Brnabić.

Ona je izrazila žaljenje što je ova godina zbog vremenskih prilika bila loša za poljoprivredu.

"To nam je lekcija. U ovom trenutku razmišljamo kako da stvari stateški rešimo kako više ne bi zavisili od vremenskih prilika", rekla je ona i podsetila da se trenutno navodnjava samo tri odsto poljoprivrednog zemljišta i da tek sada počinje da se koristi kredit za navodnjavanje Abu Dabi fonda.

Tim ulaganjem će se, kako je rekla, procenat navodnjavanih oranica povećati na sedam do osam odsto.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.