Borani izvoze sumpornu kiselinu u Nemačku

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 28.Okt.2010, 07:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borani izvoze sumpornu kiselinu u Nemačku

BOR - Predstavnik nemačke kompanije "Solvadis" Norbert Hetmer i direktor Rudarsko-topioničarskog basena Bor Blagoje Spaskovski potpisali su u Boru Sporazum o dugogodišnjoj saradnji, kojim je predviđeno da se u Nemačku izvozi deo viška sumporne kiseline koji je potencijalna pretnja za život i zdravlje Borana.

Nemci smatraju da ove opasne materije mogu da se iskoriste za više od 100 namena, pre svega u rafinaciji ulja, proizvodnji đubriva, deterdženata, šećera i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << drugih proizvoda, rekao je Milan Vučković, predstavnik Delegacije nemačke privrede za Srbiju i Crnu Goru, koja je posredovala u potpisivanju sporazuma. On je dodao da su Nemci zbog toga veoma zainteresovani da deo sumporne kiseline, koja sada na godišnjem nivou u Boru iznosi 100.000 tona, otkupe radi dalje prerade.

"Kada u RTB budu završene sve planirane investicije, pre svega izgradnja nove topionice, za dve do tri godine, Bor će imati na raspolaganju čak 400.000 tona sumporne kiseline, samim tim i veće izvozne mogućnosti", rekao je Vučković i najavio da će uskoro uslediti potpisivanje ugovora o saradnji, kojim će biti precizirano i to na koji način će ova opasna materija iz Bora biti bezbedno transportovana do Nemačke.
Pogledaj vesti o: Bor

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.