Srpske begunce štite strane tajne službe

Izvor: Blic, 02.Mar.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske begunce štite strane tajne službe

BEOGRAD - Srpske begunce Stanka Subotića Caneta, Bogoljuba i Sretena Karića, Slobodana Radulovića i Jezdimira Vasiljevića, za kojima je raspisana crvena poternica Interpola, od hapšenja u inostranstvu štiti veliko bogatstvo, ali i uspostavljene saradničke veze sa stranim obaveštajnim službama, tvrdi izvor „Blica" iz vrha MUP-a.

- Osobe koje su utočište od srpskog zakona pronašle u inostranstvu predstavljaju idealan plen tamošnjim tajnim policijama za uspostavljanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << saradničkog odnosa. To se radi uglavnom po sledećem principu: „Ti imaš problem. Služba naše zemlje taj problem može da ti reši". Takvu vezu je nemoguće dokazati, ali na osnovu informacija o slobodnom kretanju tih osoba, jasno je na osnovu čega, od koga i kakvu zaštitu imaju u inostranstvu - kaže izvor „Blica".

Interesantno je da je većina tih begunaca i u Srbiji imala dobre veze i sa našom tajnom službom.

- Jedna od tih osoba je nedavno, uprkos poternici Interpola, čak nekoliko dana boravila u jednoj zemlji Evropske unije bez problema. Njegov boravak, kao i nepostupanje po poternici, ugovoren je na najvišem državnom nivou. Tako se vidi da su veze koje su ove osobe imale sa našom tajnom policijom i koje su im omogućile sticanje bogatstva posle bekstva iz zemlje nastavljene sa stranim obaveštajnim službama, kojima su oni izvanredan saradnički plen - kaže izvor „Blica".

Stanko Subotić Cane, čije je bogatstvo procenjeno na 650 miliona dolara, devedesetih godina stekao ga je upravo zahvaljujući podršci političkih i policijskih autoriteta u skoro svim zemljama bivše SFRJ. Subotić je, kao ekskluzivni distributer svih svetskih proizvođača cigareta, organizovao švercerske kanale koji su se protezali celim Balkanom zahvaljujući tajnoj podršci i zaštiti najviših političkih i policijskih autoriteta. U to vreme u Srbiji se na cigaretama godišnje zarađivalo oko dve milijarde dolara. Dobar deo prihoda završio je na tajnim računima Subotića, ali i u džepovima njegovih zaštitnika i saradnika u srpskoj i crnogorskoj vlasti, Carini i policiji. Gde se trenutno krije Subotić, za kojim je u junu prošle godine raspisana Interpolova poternica, zvanično nije poznato, ali nije ni tajna da je ovaj kontroverzni biznismen utočište pronašao na relaciji Švajcarska - Crna Gora. U Švajcarskoj je zaštićen zbog velikog bogatstva, a u Podgorici ga štite i davno učvršćene veze sa tamošnjom vlašću, policijom i mafijom.

Na sličan način devedesetih godina do bogatstva je došla i familija Karić.

- Tih godina se omogućavanje sticanja bogatstva plaćalo novcem koji je direktno išao u ruke političarima i njihovim strankama, ali i finansiranjem Službe tajne policije - kaže naš izvor. Karići, za kojima je poternica raspisana 2006. zbog malverzacija teških 70 miliona dolara u njihovim preduzećima „Astra banka" i „Mobtel", najverovatnije se kriju u Rusiji, čije su vlasti nedavno donele skandaloznu odluku o davanju azila Mirjani Marković i Marku Miloševiću, koji su oboje na poternici Interpola.

- Teško da boravak Karića u Rusiji može da se nazove skrivanjem. Oni tamo uživaju svu zaštitu. Ne samo da se nesmetano kreću već su nastavili odranije razgranate poslove i veze u Rusiji. Interesantno je da njihove firme nesmetano posluju i sa ostalim zemljama, čak i sa firmama u EU - kaže naš izvor.

Veze sa srpskim DB-om, koje nikad nije krio, kao i sa mafijašima koji su delovali pod okriljem službe, imao je i Jezdimir Vasiljević, nekadašnji vlasnik piramidalne štedionice „Jugoskandik".

On je po poternici Interpola bio uhapšen 2001. na beogradskom aerodromu po povratku iz Ekvadora, čiji pasoš poseduje i gde je jedno vreme živeo. Godinu dana kasnije pušten je da se brani sa slobode, uz jemstvo milionski vredne vile u Ulici Augusta Cesarca na Dedinju. Čuvena vila devedesetih godina bila je centar delovanja kriminalne grupe „Amerika", pod vođstvom Željka Maksimovića Make i Milete Miljanića. U toj vili, prema svedočenju Zorana Đorđevića Bombone, nekadašnjeg telohranitelja Sretena Jocića, naručeno je i ubistvo Gorana Marjanovića Goksija. Vasiljević je posle puštanja na slobodu pobegao u Ekvador, odakle je njegova supruga Sara, a za njim je potom ponovo raspisana poternica Interpola. Do sigurnog utočišta u inostranstvu došao je i Slobodan Radulović, nekadašnji prvi čovek „C marketa" i jedan od šefova stečajne mafije optužene za prevare teške oko 50 miliona evra.

- Zahvaljujući vezama sa uticajnim španskim privrednicima, Radulovića su tamošnje vlasti nagradile kućnim pritvorom, čime je izbegao hapšenje i izručenje u Srbiju - objašnjava naš izvor.

Begunce sa međunarodne Interpolove poternice čuvaju političke veze i veliko bogatstvo

Slobodan Radulović


Istraga protiv Slobodana Radulovića pokrenuta je u decembru 2005. zbog sumnje da je bio jedan od vođa stečajne mafije i da je oštetio „C market" za više miliona evra. U toj optužnici navodi se da postoji opasnost da Radulović iskoristi novac, koji je većim delom ostao neotkriven, „da oslobodi optužene". On je u bekstvu je od aprila 2006. kada je za njim raspisana poternica Interpola i nalazi se u kućnom pritvoru u Španiji.

Marko Milošević

Zemlju je napustio 7. oktobra 2000. godine. Kao i Mirjana Marković, u Rusiji je dobio azil. Osumnjičen je da je organizator duvanske mafije, a sudi mu se i za za prebijanje „otporaša" u Požarevcu u maju 2000. godine.

Jezdimir Vasiljević

Krajem 2007. Vasiljeviću je određen pritvor i za njim je raspisana poternica jer nije dolazio na suđenja. Nekadašnji vlasnik „Jugoskandik banke" godinama se krio u Izraelu. Uhapšen je 2001. godine po

povratku u Srbiju. Vasiljević je kasnije pušten da se brani sa slobode i ubrzo je pobegao u Ekvador.

Mirjana Marković

Srpska policija od akcije „Sablja" traga za Mirjanom Marković, koja je Beograd napustila neposredno pred ubistvo premijera Zorana Đinđića. Markovićeva je u Rusiji, gde je dobila azil iako je za njom raspisana međunarodna poternica. Protiv nje se vodi istraga zbog šverca cigareta.

Ministarstvo pravde Srbije nedavno je uputilo zvaničan zahtev za njihovo izručenje, a šef Federalne migracione službe Rusije rekao je da oni neće biti izručeni. Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je da je važno da iz Rusije stigne pismeni odgovor u kome bi bilo obrazloženo na osnovu čega i kako su Mirjana Marković i Marko Milošević dobili azil.

Stanko Subotić Cane

Međunarodna poternica za Stankom Subotićem Canetom raspisana je u junu 2007. godine zbog sumnji da je bio vođa duvanske mafije. Nelegalnim poslovima ove grupe država je oštećena za više od 40 miliona evra, a najveći deo tog novca iznet je na Kipar. Spekulisalo se da se Subotić krije na Svetom Stefanu u Crnoj Gori i u Švajcarskoj.

Sreten Karić

Kao i brat Bogoljub, Sreten Karić tereti se za malverzacije u „Mobtelu". Poslednje dve godine je van Srbije. Pretpostavlja se da je u Moskvi.

Bogoljub Karić

Poternica za Bogoljubom Karićem raspisana je početkom 2006. kada je pokrenuta istraga o malverzacijama u „Mobtelu". Karić je u predizbornim kampanjama nekoliko puta najavljivao povratak u otadžbinu. Veruje se da se zbog dobrih političkih veza u ruskoj administraciji i finansijskim ulaganjima u tu zemlju nalazi u Moskvi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.