Karićima plene svu imovinu

Izvor: S media, 19.Sep.2010, 18:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karićima plene svu imovinu

Ako Bogoljub i Sreten budu proglašeni krivim zbog malverzacije sa 60 miliona evra, porodici Karić mogla bi trajno da bude oduzeta imovina - 85 vila, kuća i stanova, oko 50 automobila i desetak preduzeća.

Posle podizanja optužnice protiv Bogoljuba i Sretena Karića jer su od 1998. do 2005. godine iz „Mobtela" prebacili više od 60 miliona evra na preduzeća „BK grupe" i privatne račune, porodici Karić biće oduzeta imovina čija se vrednost meri u milionima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<
Najvredniji objekti u Beogradu u vlasništvu Karića

- Zgrada u Palmira Toljatija 3 od 1.778 kvadrata, sa 13 ari katastarske parcele

- Poslovni prostor u Zvečanskoj 54, gde se nalazi sedam stanova površine veće od 600 kvadrata

- Tri kuće i četiri stana u Temišvarskoj ulici

- Zgrada ambasade jedne države u Tolstojevoj na Dedinju

Istraga je utvrdila da Karići u svom vlasništvu imaju 85 vila, kuća i stanova, blizu 50 automobila i desetak preduzeća. Tužilaštvo će uskoro podneti zahtev sudu za privremenu zaplenu njihove imovine, a ako se Karići proglase krivim, imovina će im biti oduzeta trajno.

Tomanović: Zbog politike

Ministarka pravde Snežana Malović izjavila je da podizanje optužnice protiv Bogoljuba Karića jasno pokazuje da postoji nedvosmislena odlučnost državnih organa da istraže i da, ukoliko ima elemenata krivične odgovornosti, kazne sve one koji su se bavili kriminalom.

- „Mobtel" su, kako piše u optužnici, Karić i njegovi saradnici oštetili za više od 60 miliona evra, a poznato je da ta porodica raspolaže velikim bogatstvom. Ukoliko se u sudskom postupku utvrdi da Karićev kapital nije legalno stečen, na njega se može primeniti Zakon o oduzimanju imovine stečene krivičnim delom - rekla je Malovićeva i dodala da se finansijskom istragom može utvrditi da li je Karić imovinu u zemlji, kao i u inostranstvu, stekao na legalan način.

U porodici Karić i stranci Pokret snaga Srbije ne žele da komentarišu podizanje optužnice i najavu zaplene imovine. Zdenko Tomanović, Karićev advokat, rekao je da „nažalost, ništa ne može bez politike" i da je optužnica podignuta u trenutku kada je PŠ najavio povratak na politički scenu.

- Nije mi najjasnije šta je to moj klijent uradio, ali ću saznati tek kada pogledam optužnicu, koja se podiže sada, nakon što je taj isti „Mobtel" Bogoljubu oduzet pre nekoliko godina bez bilo kakve optužnice i sudskog postupka, nakon što mu je oduzeta banka bez ikakvog postupka i odluke i nakon što su mu oduzeta brojna preduzeća, imovina i privatna televizija raznim pravnim trikovima. Sad, pošto se na poziv opozicionih stranaka oglasila i partija Bogoljuba Karića da se ujedine, usledila je optužnica. Imali su 16 godina da podignu optužnicu, jer mu se na teret stavljaju dela iz 1994, što odaje utisak da je politika umešala prste - kaže on. Povodom oduzimanja imovine, koje preti Karićima, on je rekao da ako je moguće da su mu oduzeli „Mobtel", televiziju i banke igrom pravnih trikova, onda je moguće i sve drugo. Dodao je i da ne zna da li je Bogoljub saznao da je protiv njega podignuta optužnica, kao i da sa njim kontaktira telefonom „samo onda kada nije u Srbiji".

Nekretnine u Londonu

Kojim redom će se Karićima oduzimati imovina, odlučiće tužilaštvo. Istraga je utvrdila da oni nekretnine, osim u Srbiji i Crnoj Gori, imaju i Londonu. Među desetak preduzeća, najvažnija je kompanija „Braća Karić", čiji je uloženi vlasnički kapital 508 miliona evra, i preduzeće Astra banka AD, čiji je osnivački kapital bio 110.282.712 dolara, koje je u stečaju, a čiji su akcionari pojedina preduzeća registrovana na Bahamima i Kipru, ali i državna preduzeća u Srbiji. Samo vozni park porodice Karić vredan je nekoliko miliona evra. Na ime Bojana Karića je „hamer", čija je cena najmenje 30.000 dolara, „audi A8", koji košta između 70.000 i 120.000 dolara, „mercedes SL", čija vrednost dostiže i do 200.000 dolara, BMW 3, koji košta između 30.000 i 60.000 dolara. Goran Karić ima „ferari 599 fjorano", čija je cena neverovatnih 243.000 evra.

Vučić: Od Karića su mnogi uzimali pare

Zamenik predsednika SNS Aleksandar Vučić nije želeo da odgovori da li optužnica protiv porodice Karić ima veze sa pregovorima PŠ-a o ulasku u koaliciju oko SNS-a jer, kako kaže, za razliku od Borisa Tadića, ne želi da se meša u sve i svašta, kao što je i rad državnih organa.

- Neću da ocenjujem i osuđujem optužnicu, već ćemo da prepustimo državnim organima da odrade svoj posao. Naravno da mi je sumnjivo to što su se svi uplašili povratka Bogoljuba Karića. Verovatno su mnogi od njega uzimali pare, pa sad strahuju - Vučić.

(V. M.)

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Bogoljuba i Sretena Karića i još 14 osoba zbog više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja kojima su pribavili korist preduzećima „BK grupacije", a time i porodici Karić i drugim osobama, a Srbiji naneli štetu od više milijardi dinara, rekao je portparol republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

- Na teret im se stavlja zloupotreba službenog položaja od 1998., kada je osnovan „Mobtel", pa sve do 2005. Oni su optuženi da su, kao odgovorna lica u tom preduzeću i drugim preduzećima „BK grupacije", koja su činila preduzeća u privatnom vlasništvu porodice Karić, zloupotrebom službenog položaja zaključivali ugovore, odnosno pravne poslove, skoro isključivo sa preduzećima iz „BK grupacije", a koji su bili štetni po preduzeće „Mobtel", a samim tim i po državu, kao jednog od suvlasnika „Mobtela". Karići su od početka postupka u bekstvu i njima će se suditi u odsustvu - rekao je Zorić.

(A. M. - AG.)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.