Bojovićeva firma na istoj adresi sa Šarićevom

Blog: NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS, 24.Feb.2012, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bojovićeva firma na istoj adresi sa Šarićevom

Ministarstvo pravde ubrzano prevodi dokumentaciju sa zahtevom za ekstradiciju srpske kriminalne grupe iz Španije, Holandija odustala

   
Beograd - Grupa Luke Bojovića brojala je 13 osoba, operisala je, osim u Srbiji, u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Rumuniji, kao i u Holandiji, Švajcarskoj, Španiji i SAD. Kao „sigurne zemlje“ u kojima su se krili bile su Španija i Holandija.
Na spisku imovine i firmi ove kriminalne grupe, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blogovi << koju je objavio NUNS-ov Centar za istraživačko novinarstvo (CINS), navode se - pekara Bojović u Beogradu, Taeda grup (Delaver, SAD), of-šor kompanija koja je registrovana 18. februara 2009. u SAD i koju je Bojović posedovao preko Cvetka Simića.
Ta kompanija je otvorila, kako navodi CINS, račun u Hipo Alpe Adria banci u Beogradu, 25. februara 2009. Zanimljivo je da je firma Taeda grup registrovana na istoj adresi na kojoj se u Delaveru nalazi kompanija Darka Šarića. Predstavništva Taede bila su otvorena u Zagrebu i Beogradu, ovo drugo zatvoreno je 28. januara 2010.
U toku je intenzivna priprema obimne dokumentacije, zajedno sa zahtevom za ekstradiciju, koja će biti poslata španskim pravosudnim organima, kaže za Danas Slobodan Homen.
On je dodao i da je Srbija već poslala preliminarni zahtev španskim kolegama.
Homen očekuje da će špansko pravosuđe doneti odluku da Luka Bojović, Vladimir Milisavljević, Vladimir Mijanović i Siniša Petrić budu izručeni Srbiji, mada će ih verovatno tražiti više zemalja. On je dodao i da ekstradicioni pritvor može da traje najduže godinu dana, kao i da veruje da će španski sud doneti i prvostepenu i drugostepenu odluku u narednih nekoliko meseci.
Kako prenosi holandska agencija ANP, Holandija najverovatnije neće tražiti izručenje Bojovića. U holandskim medijima se navodi da je optužnica protiv Bojovića za saučesništvo u ubistvu povučena. Inače, Bojović je bio optužen za učešće u ubistvu Srđana Miranovića, 12. januara 2006. u Podgorici.
To ubistvo, podseća ANP, bilo je deo obračuna u amsterdamskom podzemlju između grupa Viljema Holejdera i Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam.
Homen ističe da će sa zahtevom za izručenje u Španiju biti poslata dokumentacija o zločinima četvorice uhapšenih na više od 1.700 strana.
On je istakao da se četvorica uhapšenih terete za više desetina ubistava i to je verovatno jedan od najobimnijih pravosudnih predmeta vođenih do sada u Srbiji. Uostalom, Milisavljević je osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića, a Bojoviću, koji je već godinu i po dana u bekstvu, u odsustvu se sudi zbog tri ubistva i dva pokušaja ubistva, dok je Milisavljević pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih dela koje je izvršio kao pripadnik „zemunskog klana“ i na 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića. Petrić je, takođe, pravosnažno osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu zbog ubistva.
Organizovanu kriminalnu grupu čiji su članovi sarađivali sa Lukom Bojovićem čini 13 ljudi, navodi se na onlajn profilu Luke Bojovića, koji je objavio NUNS Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) u saradnji sa regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project. Prema njihovim navodima, među njima se nalaze Veljko Banović i Ilija Novović, koji su zajedno sa Bojovićem uhapšeni 2007. i optuženi za posedovanje oružja i falsifikovanje dokumenata.
Na spisku njegovih saradnika CINS ističe i pripadnike „zemunskog klana“ - Vladimira Milisavljevića, Sretka Kalinića i Aleksandra Simovića, protiv kojih je u februaru 2011. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužnicu, kao i protiv Bojovića, i zbog ubistva i pokušaja ubistava kriminalnih oponenata tokom 2004. Tužilaštvo tvrdi da je Bojović kod sebe „zaposlio“ odbegle pripadnike zemunskog klana, koji se rasturio nakon što su njegove vođe - Dušan Spasojević i Mile Luković, ubijeni 2003.
Među imenima saradnika CINS dodaje i Sinišu Petrića koji je pre Bojovića radio za kriminalnu grupu koju je predvodio Marinko Magda i počinio je niz krivičnih dela pljačke i nošenja oružja, ali učestvovao i u organizaciji ubistva jedne porodice u Subotici tokom 1993. Takođe, kum Bojovića - Vladimir Mijanović, koji je uhapšen u restoranu u Valensiji, a nalazi se na poternici koju je 1998. raspisao Drugi osnovni sud u Beogradu.
Kao član kriminalne grupe i Bojovićev kum navodi se i Cvetko Simić, koji je, kako se ističe, švercovao drogu za „crnogorsko podzemlje“, a postoje i pretpostavke da je delom ovako zarađenog novca finansirao kriminalne aktivnosti Bojovića.
Stariji brat Luke - Nikola Bojović pominje se u ovom onlajn profilu kao saučesnik u ubistvu Branka Jevtovića zvanog Jorga 2004. Luka Bojović optužen je i za maltretiranje Mirka Elezovića 2002. u Beogradu zajedno sa Radetom Rakonjcem, Božidarom Cakićem i Dejanom Dolaševićem. Oni su Elezoviću uzeli 7.200 evra i naneli mu teške povrede tukući ga bejzbol palicama.
Poslednji na spisku, koji je objavio CINS, nalazi se Dragoslav Miloradović, koji je pomagao Bojoviću u pojedinim kriminalnim radnjama i koji je optuživan za nelegalno posedovanje oružja.
Na spisku imovine i firmi ove kriminalne grupe, kako navodi CINS, su - pekara Bojović u Beogradu, Taeda grup LLC (Delaver, SAD), of-šor kompanija koja je registrovana 18. februara 2009. u SAD i koju je Bojović posedovao preko Cvetka Simića. Kompanija je otvorila, kako navodi CINS, račun u Hipo Alpe Adria banci u Beogradu, 25. februara 2009, a registrovana je na istoj adresi na kojoj se u Delaveru nalazi kompanija Darka Šarića. Predstavništvo Taeda kompanije u Beogradu zatvoreno je 28. januara 2010. Isto predstavništvo bilo je otvoreno i u Zagrebu.
Zaplenjeno i 557.000 evra
Beograd - Madridski dnevni list „El Mundo“ i državna televizija javili su juče da su agenti nacionalne policije u operaciji hapšenja Luke Bojovića pronašli 557.000 evra u gotovini, falsifikovana dokumenta, fotografije i informatičku opremu. Televizija navodi da je sudija Nacionalnog suda Fernando Andreu izrekao meru pritvora Luki Bojoviću, Vladimiru Milisavljeviću, Vladimiru Mijanoviću i Siniši Petriću.
Ta televizija navodi da su ovi „kriminalci pritvoreni zbog brojnih kriminalnih aktivnosti kao što su trgovina oružjem, falsifikovanje dokumenata, pranje novca, a u obzir je uzeto i opiranje prilikom hapšenja“.
Televizija navodi da će uhapšenici ostati u pritvoru sve dok država Srbija u zakonskom roku od četrdeset dana ne dostavi dokumentaciju neophodnu za podnošenje zahteva za njihovo izručenje, koje u krajnjoj instanci mora odobriti Savet ministara.
Kao posebnu pikanteriju španska televizija navodi da je u pretresu stanova u Valensiji između ostalog pronađeno: tri kratke automatske puške, devet poluautomatskih pištolja, sačmarica, prigušivači i municija. Tu su i, kako navodi televizija, „tri škorpiona, što je oružje koja srpska mafija često koristi u svojim međusobnim obračunima.“ V. M.
CINS: Sva dokumenta o Luki Bojoviću
NUNS Centar za istraživačko novinarstvo, u saradnji sa regionalnom novinarskom mrežom Organized Crime and Corruption Reporting Project, objavio je onlajn profil Luke Bojovića sa više od 50 dokumenata, uključujući i više od 1.000 strana sudskih spisa o Bojoviću i njegovim saradnicima, kao i dokumentaciju o njegovim kompanijama koje se nikada nisu pominjale u medijima. Baza je besplatna i namenjena pre svega novinarima. Sadrži faksimile dokumenata i biće dopunjavana iz više drugih zemalja. Baza se nalazi na ovoj internet adresi: http://www.reportingproject.net/PeopleOfInterest/profil.php?profil=11
Tekst objavljen na www.danas.rs
Tweet

Nastavak na NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NUNS Centar za istraživačko novinarstvo - CINS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.