Ugradjujete xenon svetla na vaš auto? Evo šta treba da znate!

Izvor: Objava, 17.Jun.2020, 12:15

Ugradjujete xenon svetla na vaš auto? Evo šta treba da znate!

Svetla na automobilima, odnosno na svim motornim vozilima, njihov kvalitet i najpre ispravnost, stavke su koje obezbeđuju sigurnu i vožnju bez problema. Zato, pre bilo kakvog menjanja, promene svetala na vašem vozilu, najbitnije je da uvek imate ispravna svetla koja vam omogućavaju nesmetanu vožnju na bilo kojem terenu. Pored toga, bitno je da svetla menjate na nekoliko godina, da se uvek odlučujete za kvalitet, da vam ga ne određuje cena ili nešto drugo, te da njihova redovna promena i zamena budu deo obaveznog servisa vašeg vozila. Vrsta samih sijalica za auto ima više, od halogenih svetala, preko LED svetla za auto, a tu su i xenon sijalice. Naravno, vaše potrebe, želje i budžet će odrediti koji izvor osvetljenja ćete ugraditi u svoj automobil, koji izvor je tu već fabrički, ali danas govorimo o xenon sijalicama.
Zakon o ugradnji xenon sijalica
Xenon sijalice su prisutne i koriste se već nekoliko decenija. Najpre, početkom 90ih godina, iskorišćene su prilikom pravljenja automobila srednje i visoke klase kako bi im se pružio premium, luksuzan izgled. To je bila njihova prvobitna i tako reći, jedina namena, nad svim ostalima. Kasnije, xenon sijalice su pokazale brojne prednosti, osim pružanja luksuznog izgleda jednom automobilu, da su mnogi odlučili da ih naknadno ugrade u svoja vozila. Danas je to moguće bez bilo kog problema, ali je važno da se konsultujete sa samim zakonom, jer ukoliko dođe do „iskakanja“, vozilo je nemoguće registrovati.

Kod vozila koja poseduju xenon sijalice fabrički, nikakav problem se ne javlja. On je prisutan kod onih motornih vozila kod kojih se xenon sijalice ugrađuju naknadno. Najvažnija stavka u tom pogledu jeste da se prilikom tehničkog pregleda ne posmatra ugradnja kao prepravka, jer tada se registracija ne može utvrditi, već da se xenon sijalice ugrade jedino u slučaju kada ne postoji bojazan od toga da se posmatra kao prepravka samog automobila.
Vrste xenon sijalica
Na tržištu danas postoji veliki broj različitih vrsta xenon sijalica. Modeli koji se najviše izdvajaju jesu xenon sijalice d1s, ksenon sijalice h7 i ksenon sijalice h4. Kada su u pitanju xenon sijalice d1s one se koriste u najvećoj meri kod novijih modela automobila koji poseduju xenonske farove. Izdvajaju se po dugom veku trajanja, savršenim performansama u najrazličitijim uslovima vožnje, kao i malim zagrevanjem. Zbog toga su xenon sijalice d1s sve popularnije i traženije. Ksenon sijalice h4 i ksenon sijalice h7 se u najvećoj meri koriste kod automobila kod kojih se naknadno ugrađuju xenon svetla. Postavljanjem jedne vrste koja može da daje duga i kratka svetla ili kombinacijom vrsta, gde je jedna u vidu dugih, a druga u vidu kratkih svetala, dobija se odlično osvetljenje na putu, koje prati dugovečnost i kvalitetan rad.

Uopšte ove karakteristike, kao što su dug vek trajanja, visok kvalitet, efikasnost i funkcionalnost, pre svega, učinili su da xenon sijalice postanu tražene kod apsolutno svih vozila. Zbog toga je njihov primarni cilj, davanje luksuznosti izgledu samog automobila, ostao samo ukras koji uz njih ide, a sve ono što one daju postao je sinonim za ovaj izvor osvetljenja vozila.