Izvor: Politika, 31.Avg.2010, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela školska godina

U klupe 1.226 škola u Srbiji danas će sesti oko 900.000 učenika. – Školske stolice zauzeće i oko 80.000 prvaka

Školsko zvono u 1.226 matičnih osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas će označiti početak nove školske godine za oko 900.000 učenika. Klupe osmoletki prvi put će zauzeti oko 80.000 prvaka – gotovo identična vest osvanula je na novinskim stranama prvog septembra lane, a u Ministarstvu prosvete tvrde da nije reč o „resavskoj školi” nego da je broj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << najmlađih učenika ove godine jednak prošlogodišnjem. A pošto je akcija deljenja besplatnih udžbenika sada proširena i obuhvata školarce prvog i drugog razreda, komplete na poklon od države dobiće oko 160.000 đaka. Nezavisno od akcije ministarstva Beograd je obezbedio osnovne komplete knjiga i za učenike petog razreda. Udžbenici su odštampani blagovremeno i uglavnom već dostavljeni školama. U ministarstvu kažu da se knjige trajnog karaktera darivane prvacima 2009. godine vraćaju. Direktori osmoletki napominju da su prošlogodišnji prvaci mahom učili iz udžbenika radnog karaktera. Smatraju da deca nemaju šta da vrate, jer su popunjavala označena polja i ispisivala stranice, i veruju da vraćanja knjiga neće biti.

Odeljenja prvog i petog razreda, prema uputstvu ministarstva broje najviše 34 đaka. Od ove školske godine predviđeno je i uključivanje dece sa posebnim potrebama u redovne osnovne škole. U odeljenju najviše može biti dva školarca sa smetnjama u razvoju. 

Program za osmi razred je reformisan a svi osmaci će na kraju školske godine polagati malu maturu.

Na prvi raspust, prema kalendaru rada u novoj školskoj godini, đaci će otići 4. i 5. novembra. Prvo polugodište završava se 30. decembra. Zimski raspust trajaće do 17. januara 2011. godine. Prolećni raspust planiran je od 22. aprila do 4. maja. Za kraj drugog polugodišta i nastavne godine (školska zvanično traje do 31. avgusta) najpre će odzvoniti četvrtacima gimnazija, 20. maja. Sedam dana kasnije i ocene će biti zaključene osmacima i maturantima srednjih stručnih škola. Letnji raspust za osnovce od prvog do sedmog razreda počinje 10. juna 2011. a za srednjoškolce 17. juna.

-------------------------------------

Protest prosvetnih radnika

Prvi dan škole obeležiće i štrajk upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koja okuplja 660 škola. Na Trgu Nikole Pašića u podne, umesto na časovima u školama gde rade, protestovaće više od 3.000 nastavnika i profesora iz svih krajeva zemlje. Jednodnevnu pobunu prosvetara obeležiće i šetnja beogradskim ulicama i uručivanje pisama sa zahtevima unije predsedniku, premijeru i ministru prosvete.

Predstavnicima četiri reprezentativna sindikata u obrazovanju Žarko Obradović, ministar prosvete, pojasnio je da ispunjavanje zahteva u vezi sa odmrzavanjem i povećanjem plata, zavisi od ekonomske situacije u zemlji i pregovora sa MMF-om. Upravo to će biti tema razgovora sindikalaca sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i ministarkom finansija Dianom Dragutinović koji je zakazan sutra. Posle tog sastanka, procenio je Obradović, znaće se redosled rešavanja zahteva nezadovoljnih prosvetnih radnika.

M. Simić-Miladinović

objavljeno: 01.09.2010.
Pogledaj vesti o: Besplatne akcije

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.