NIS na berzi od ponedeljka

Izvor: RTS, 23.Avg.2010, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NIS na berzi od ponedeljka

U ponedeljak, 30. avgusta prvo trgovanje akcijama NIS-a, saznaje RTS. Početna cena jedne akcije prvog trgovačkog dana je 505 dinara ili 4,82 evra.

Prvo trgovanje akcijama NIS-a biće u ponedeljak, 30. avgusta, saznaje RTS. Po pet besplatnih akcija NIS-a dobilo je 4,8 miliona građana Srbije. Na Berzi kažu da će prvog dana trgovanja početna cena jedne akcije biti 505 dinara, odnosno 4,82 evra.

Prvog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dana, cena akcije na berzi može da raste do 300 odsto ili da pada 20 odsto od početne vrednosti. To znači da 30. avgusta jedna akcija NIS-a može da vredi najviše 2020 dinara, a najmanje 404 dinara.

Kolika će zaista cena Akcija NIS-a biti zavisi isključivo od ponude i tražnje, a Beogradska berza će svakodnevno na kraju dana obaveštavati javnos o kretanju i cenama akcija.

Država je ovlastila Poštansku štedionicu za brokera, koji će besplatno prodavati akcije za građane. Direktorka Beogradske berze Gordana Dostanić kaže da je na taj način rešeno pitanje građana koji žive van Beograda.

"Da bi se moglo pristupiti brokeru i da ne mora da se putuje iz Valjeva ili Surdulice za Beograd i da se traže brokeri pošto su prevashodno u Beogradu, šalteri pošta će opsluživati banku poštansku štedionicu kao njeni brokeri", rekla je Dostanić.

Nalog za prodaju, brokeru dajete na šalteru pošte, uz važeću ličnu kartu. Ukoliko transakciju osoba obavlja za drugo lice, potrebna je i njihova lična karta i dva primerka originalnog specijalnog punomoćja overenog u sudu.

"Pošta Srbije vrši poslednje pripreme za trgovanje besplatnim akcijama NIS-a. U ovom trenutku možemo reći da je obuku prošlo oko 3.000 zaposlenih Pošte Srbije i da će se trgovanje obavljati u oko 1.300 jedinica poštanske mreže", rekla je Maja Batanjski iz Pošta Srbije.

U toku je štampanje plakata, neke vrsta putokaza za trgovanje akcijama, koji će biti istaknuti u poštama.

"Što se tiče informacija da li je došlo do realizacije naloga, građani će moći da se informišu slanjem SMS poruka po ceni od 30 dinara plus porezi, a takođe i besplatnim pozivom kol centra Pošte Srbije, odnosno na korporativnom sajtu, Pošte Srbije, banke Poštanske štedionice i Agencije za privatizaciju", rekla je Batanjski.

Za sredu je u Vladi zakazana konferecija na kojoj će, kažu u Ministarstvu ekonomije, predočiti javnosti sve detalje oko trgovine besplatnim akcijama NIS-a. Svi detalji trgovanja biće saopšteni u sredu u Vladi Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.