LDP: Dinkić deli pare kojih nema

Izvor: B92, 08.Jun.2011, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

LDP: Dinkić deli pare kojih nema

Beograd -- Čedomir Jovanovića, predsednik Liberalno demokratske partije, kaže da posle NIP-a i besplatnih akcija, vlast sada obećava lokalu milijarde koje ne postoje.

On navodi da je "vladajuća koalicija očigledno pristala da upropasti još jednu važnu ideju, pristajući na neozbiljan predlog delimične preraspodele budžeta, koju URS pokušava da predstavi kao decentralizaciju".

„Kroz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ovaj model se nudi kratkoročni analgetik za siromašne sredine širom Srbije", naglašava Jovanović i dodaje da „LDP neće dozvoliti da bude uvučen u takvo poigravanje sa idejom koja je našoj stranci suštinski važna".

Jovanović dodaje da je ta stranka imala razumevanja za načelnu potrebu da se u decentralizaciju uđe, ali da ne može da podržimo ovaj konkretan model, koji će napraviti ogromnu štetu, poremetiti ekonomski sistem i ugroziti ravnotežu budžetskog deficita.

Desetine milijardi koje se obećavaju lokalnim samoupravama jednostavno ne postoje, a o katastrofalnim posledicama predloga govori i današnja zvanična analiza Fiskalnog saveta, koji je jedini nadležan da procenjuje stabilnost sistema javnih finansija u Srbiji", smatra on.

Prvi čovek LDP-a kaže da ovaj potez treba posmatrati samo kao sredstvo da stranke vladajuće većine sebi obezbede resurse za populističke predizborne projekte, kao što su bili Nacionalni investicioni plan ili obećanja o besplatnim akcijama u prethodnim izborima.

Suština krivice, međutim, nije u Dinkićevoj stranci, koja samo pokušava da za sebe uzme atraktivnu predizbornu temu i time pokuša da politički preživi, nego u celoj vladajućoj koaliciji koja je spremna da žrtvuje veliku ideju decentralizacije, kako bi obezbedila mir u razorenoj vladajućoj grupaciji i kupila sebi još nekoliko meseci vlasti", dodaje on.

Jovanović naglašava da će cenu za to platiti cela zemlja i sve opštine kojima sada pokušava da se nametne ovaj model, u interesu koalicionog mira".

„Kao što su zemlju uništili svojim kompromisima i neozbiljnošću prilikom pisanja Ustava, a u međuvremenu kompromitovali i reforme i evropske integracije površnošću i kratkoročnim političkim kalkulacijama, tako sada pokušavaju da nam objasne da će promenom jedne poreske stavke rešite probleme opština i gradova koji propadaju zbog toga što se u Srbiji ništa ne proizvodi, a ne zbog loše raspodele poreza na zarade", dodaje on.
Pogledaj vesti o: Ujedinjeni Regioni Srbije

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP: Model decentralizacije nerealan

Izvor: RTS, 08.Jun.2011

Desetine milijardi koje se, novim modelom decentralizacije, obećavaju lokalnim samoupravama ne postoje, ocenio lider LDP Čedomir Jovanović. Iako ima razumevanja za načelnu potrebu da se u decentralizaciju uđe LDP ne može da podrži ovaj model...Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović rekao...

Nastavak na RTS...

LDP: Dinkićeva ofanziva plaši vlast

Izvor: B92, 09.Jun.2011, 18:55

Beograd -- Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da prihvatanje predloga zakona o finansiranju lokalne samouprave znači i krah javnih finansija...On navodi da bi to srušilo sistem finansiranja države i lokalne samouprave...Jovanović je rekao da sednica koja je na zahtev...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.