Dinkić: Akcije i pre privatizacije

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 07.Apr.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dinkić: Akcije i pre privatizacije

Beograd -- Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je da će građani moći da dobiju besplatne akcije javnih preduzeća i pre njihove privatizacije.

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je danas da će posle usvajanja izmena Zakona o pravu na besplatne akcije u postupku privatizacije velikih javnih preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << građani moći da dobiju besplatne akcije i pre procesa privatizacije i najavio da će podelom besplatnih akcija Elektroprivrede Srbije sledeće godine biti završen taj proces.

Obrazlažući poslanicima republičkog parlamenta Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pravu na besplatne akcije i novčanu nadoknadu koju građani ostvaruju u postupku privatizacije, Dinkić je podsetio da su građani do sada mogli da ostvare pravo na besplatne akcije tek šest meseci posle privatizacije.

Dinkić je precizirao da će građani ove godine, osim akcija NIS-a, dobiti i akcije kompanije "Telekom Srbija", Aerodroma "Nikola Tesla", kao i objedinjene akcije Akcionarskog fonda, a sledeće godine dobiće akcije EPS-a, čime će biti završena podela besplatnih akcija u Srbiji.

"Želimo da ove godine podelimo sve akcije, osim akcija EPS-a, a preduslov za to jeste da se i Aerodrom i EPS pretvore u akcionarska društva kako bi mogla da se odredi nominalna vrednost akcija koje će biti podeljene građanima", rekao je Dinkić.

Ministar je objasnio da jedina preduzeća koja neće biti privatizovana, a čije će akcije građani dobiti, jesu EPS i Aerodrom.

On je izrazio uverenje da se u slučaju privatizacije kompanije "Telekom Srbija" "neće ponoviti slučaj sa NiS-om", s obzirom na to da se, kako je rekao, radi o međunarodnom tenderu i da će vrednost akcija biti tržišna.

Za besplatne akcije se do sada, kako je naveo Dinkić, prijavilo 4,8 miliona građana, a to pravo je steklo i blizu 150.000 zaposlenih u najvećim javnim, državnim preduzećima.

Predloženim izmenama zakona, prema rečima Dinkića, akcije koje nisu do sada prodate iz Privatizacionog registra na Beogradskoj berzi biće objedinjene sa do sada neprodatim akcijama Akcijskog fonda, posle čega će biti objedinjene u Akcionarski fond koji će emitovati besplatne akcije građanima.

Ministar je objasnio da se predloženim rešenjima ukida Akcijski fond, a zaposleni će preći u Agenciju za privatizaciju, koja će jedina ubuduće vršiti prodaju državnih akcija.

Predložene izmene i dopune Zakona o Agenciji za privatizaciju neophodne su s obzirom na to da se ukida Akcijski fond, a Agencija za privatizaciju preuzima njegove dosadašnje poslove, kazao je Dinkić, napominjući da će njima biti formalizovani poslovi te agencije, stečajnog i likvidacionog upravnika i prodaja nepokretnosti u ime i za račun prodavca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Dinkić: Pet umesto sedam regiona u Srbiji

Izvor: Blic, 07.Apr.2010

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić izjavio je danas da je osnovni razlog za izmene i dopune Zakona o regionalnom razvoju to što prvobitno predviđenih sedam statističkih regiona nije imalo ujednačen broj stanovnika..."Regioni u centralnoj Srbiji nisu bili ujednačeni po...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.