Besplatne akcije pre privatizacije?

Izvor: B92, Tanjug, 27.Sep.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne akcije pre privatizacije?

Nebojša Ćirić (Tanjug, arhiv)

Beograd -- Izmene Zakona o pravu na besplatne akcije omogućiće građanima da dobiju akcije pet javnih preduzeća pre njihove privatizacije, kažu u Ministarstvu ekonomije.

Državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić kaže da će izmene zakona biti usvojene do kraja ove godine, što će omogućiti građanima da do kraja prve polovine 2010. dobiju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << besplatne akcije pet velikih javnih preduzeća, i to pre njihove privatizacije.

"To praktično znači da će, bez obzira da li će Elektroprivreda Srbije (EPS), Telekom, Galenika, Jat ervejz i Aerodrom 'Nikola Tesla' ikada biti privatizovani, građani do kraja prve polovine naredne godine, dobiti besplatne akcije tih preduzeća i da će imati pravo da sami odluče šta da rade njima", objasnio je Ćirić.

On je naveo da će, kao i za Naftnu industriju Srbije (NIS), tako i za ostalih pet velikih javnih preduzeća, biti urađena procena vrednosti kapitala, kako bi bilo određeno koliko će akcija svakog preduzeća dobiti svaki građanin i svaki zaposleni i koja će biti nominalna vrednost tih akcija.

"Onog momenta kada građani budu izašli na berzu, tek će se znati prava tržišna vrednost tih akcija", rekao je Ćirić i dodao da će oko 15 odsto kapitala tih preduzeća biti podeljeno građanima, a radnicima i bivšim radnicima će takođe biti podeljane besplatne akcije prema kriterijumu 200 evra po godini radnog staža.

Ćirić je podsetio da trenutno Zakon o pravu na besplatne akcije precizira da se mogu podeliti akcije svakog od šest velikih preduzeća, ali tek nakon sprovedene privatizacije, i istakao da je NIS jedino preduzeće koje je sada u tom statusu.

On je ukazao da je vlada zbog toga 27. avgusta donela odluku o prenosu akcija NIS-a građanima i da će svi građani koji su stekli pravo na besplatne akcije dobiti pet akcija tog preduzeća u vrednosti od po 500 dinara po akciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.