Zvezdarska domaćica osmehom razoružava stranke

Izvor: Politika, 02.Feb.2012, 01:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdarska domaćica osmehom razoružava stranke

Aleksandra Marković dnevno sa „dobar dan” pozdravi bar hiljadu stranaka i svojski se potrudi da ih uputi na pravu adresu

Osmehom i ljubaznošću već dve i po godine Aleksandra Marković „razoružava” građane koji zbunjeni, nervozni ili ljuti dođu da potraže rešenje za svoje probleme u opštini Zvezdara. Zaposlena je kao domaćica u lokalnoj samoupravi.

Zadatak joj je da na ulazu dočekuje stranke i pomaže im da, bez šetnje kroz lavirint opštinskih službi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << što pre nađu službenika i šalter koji im je potreban. Kao prava domaćica opštinske kuće vremenom je istančala oko – već kroz staklena ulazna vrata prepozna nedobronamerne goste „tankih živaca”, pa spretno uz osmeh raskravi njihovo neraspoloženje.

Nimalo joj ne smeta što dnevno sa „dobar dan” pozdravi bar hiljadu stranaka i svojski se potrudi da ih uputi na pravu adresu. A to nimalo nije lako jer se na sedam spratova zvezdarskog zdanja nalazi sedamdesetak kancelarija,od kojih nekeinisu opštinske, većpripadaju Ministarstvu finansija, Geodetskom zavodu i Sekretarijatu za upravu.

Dvadesetdvogodišnja Aleksandra studira ekonomiju, ali priznaje da joj je za opštinsku „domaćicu” mnogo važnije što je rođeni psiholog. Zato njenim krupnim zelenim očima teško da bilo ko može da promakne.

– Građani su uglavnom ljubazni i nebrojeno je više onih koji mi zahvaljuju što im pomažem. Događa se da neko dođe neraspoložen, pa mi ljutito odbrusi da mu pomoć ne treba i da već sve zna. Neki se prave da ne postojim, pokušaju da se provuku pored mene grabeći ka prvoj kancelariji ili šalteru, ali sam se izveštila da ih presretnem i pošaljem na pravi put. To je moj posao, mnogo ga volim i ne umara me to što osam sati pričam sa građanima – iskrena je Markovićeva.

Neretko se dešava da po 15 minuta strpljivo sluša izlaganja stranki, čak i kada pogreše adresu, pa umesto u socijalnu službu ili biro zalutaju u opštinu da overe knjižicu.        

Iza njenih leđa, uvek na oprezu, lagano šetka jedan od trojice portira koji 24 časa obezbeđuju zdanje u Bulevaru kralja Aleksandra. Juče je to bio Zoran Škerović, koji se punu deceniju bavi tim poslom. I dok video nadzor snima svaki pokret ispred  zgrade i u njoj, on nikada ne motri samo na kamere, već spremno čeka na ulazu procenjujući stranke.

– Dok ja ustanem iza pulta, od računara i priđem nervoznom sugrađaninu, on već može da napravi nered. Ne rizikujem i nikad im dopuštam takvu prednost, iako se za nekoliko godina koliko naša privatna firma obezbeđuje opštinu Zvezdara nije dogodio nijedan incident. Mi smo moderno obezbeđenje, kod nas caruje um. Kada primetim da je neko ljutit, naročito sam oprezan i specijalno ljubazan. Mozgam 200 na sat kako da ga što pre izvedem napolje da ne napravi neki nered dok je u opštini. Kolegama i meni dosad je to polazilo za rukom – naglasio je Škerović.   

D. Jokić - Stamenković

objavljeno: 02.02.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.