Zvezdarci obeležili kraj opsade „Petog parka”

Izvor: Politika, 10.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvezdarci obeležili kraj opsade „Petog parka”

Sugrađani zadovoljni što je okončana višegodišnja borba protiv pretvaranja zelene površine u gradilište. – U „Crnotravcu” još ništa ne znaju o novoj lokaciji za gradnju

Slika koja se juče mogla videti u „Petom parku”, dan posle postignutog dogovora sa gradskim vlastima i građevinskim preduzećem „Crnotravac” da se na ovoj lokaciji ne gradi stanbeno-poslovni objekat, potpuno je drugačija od one u prethodne tri i po godine. Građevinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << mašine, zajedno sa uniformisanim obezbeđenjem, povukle su se pre nekoliko dana sa ograđene parcele na uglu ulica Despota Olivera i Stanislava Sremčevića.

Umesto pripadnika policije, juče su na klupama sedeli građani koji su, kako su rekli, „proslavljali kraj opsade”. Govore i prisećaju se da im je za sve vreme borbe protiv pretvaranja parka u gradilište najteže pao noćni „prepad” buldožera 11. juna 2005. godine, kada su radnici „Zelenila” u dvorištu posekli 27 stabala i porušili košarkaško igralište. Tada su stotine stanara okolnih zgrada odlučno krenule da organizuju proteste u parkiću i apeluju na nadležne u republici i gradu da neuništavaju dragoceno zelenilo u ionako prenaseljenom delu Beograda.

Ubrzo su dobili podršku opštine Zvezdara, eminentnih stručnjaka, kao što je arhitekta Mihajlo Mitrović, ekoloških pokreta u zemlji i inostranstvu, brojnih ličnosti iz javnog života, među kojima su se najviše istakli članovi benda „Beogradski sindikat”. U park su u znak podrške dolazili čelnici bezmalo svih stranaka, čak i Boris Tadić, predsednik Srbije. Odolevanjem gradnji uz mirne proteste Zvezdarci su i van granica zemlje postali simbol građanske borbe protiv uništavanja zelenila.

Dragan Đurašinović, predsednik Inicijativnog odbora za odbranu „Petog parka”, juče je optimistički istakao, da će sva šteta u parkiću biti otklonjena posle promene Regulacionog plana, koji građani više od tri leta osporavaju. Tada će, objašnjava, sada već čuveni „Peti park” dobiti status zelene površine, na osnovu čega će biti i preuređen.

Dok žitelji Zvezdare slave, za firmu „Crnotravac” priča još nije gotova. U ovom preduzeću i juče su istakli da, uprkos obećanjima gradskih vlasti i izjavama gradonačelnika Dragana Đilasa da je pronađeno kompromisno rešenje, nemaju konkretne informacije o lokaciji koja će biti njihovo buduće gradilište. Takođe, ne znaju šta će biti sa naknadom za dosadašnje troškove. Ipak, kako nam je rekao Miodrag Planojević, pravni zastupnik „Crnotravca”, više informacija očekuju iduće nedelje, kada se vlasnik preduzeća vrati sa puta. Za razgovor o „Petom parku” i novoj lokaciji koja će biti ponuđena „Crnotravcu” juče nije imao vremena ni Milan Vuković, novi sekretar za urbanizam, jer je, kako je objašnjeno, bio prezauzet sastancima.

Zvezdarci i dalje apeluju na nadležne da ne probijaju dvosmernu ulicu pored ulaza u OŠ „Jelena Ćetković”, koja bi čak zahvatila deo školskog dvorišta i ponovo dovela do seče stabala u ovom delu Zvezdare. Pored gradnje zgrade od 6.500 kvadratnih metara u parkiću, nova ulica samo je jedna od stavki koje šokiraju Zvezdarce, a predviđa ih Regulacioni plan. Od kako je izmenjen 2003. godine, posle čega je i predviđena gradnja u „Petom parku”, članovi Inicijativnog odbora ga nazivaju „nakaradnim” i traže njegovu izmenu.

Sreća i pravda su im se konačno izgleda osmehnule, jer kako je istakao Đurašinović, gradonačelnik Đilas prekjuče im je poručio da podnesu zahtev za izmenu Regulacionog plana ovog dela zemljišta.

D. Jokić - D. Bukvić

[objavljeno: 10/10/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.