Izvor: Politika, 02.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žubor fontana još nekoliko dana

Sve gradske fontane i javne česme koje održava "Beogradski vodovod i kanalizacija" prestaće da rade u naredne dve nedelje. Iako je gradskom odlukom propisano da prestonički vodoskoci treba da žubore do poslednjeg dana oktobra, krajnji rok za zavrtanje ventila biće, ipak, sredina ovog meseca. Posle polugodišnje sezone rada, iz korita brojnih vodoskoka radnici ove komunalne kuće počeće uskoro da ispumpavaju vodu, a potom i da čiste sve fontane.

Prema rečima Milana Milanovića, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << direktora sektora održavanja u ovom preduzeću, počev od sredine meseca postepeno će biti gašena jedna po jedna fontana.

– U sistemu održavanja našeg preduzeća nalaze se 22 vodoskoka, a odnedavno i nova Teslina fontana u blizini muzeja. Od sledeće sezone na tom spisku naći će se još dva vodena kutka u Novom Beogradu. U toku je kompletna obnova vodoskoka "Mladost" u Pariskoj ulici i fontana koja se nalazi u sklopu istoimenog tržnog centra i nekadašnjeg bioskopa – objašnjava direktor Sektora održavanja.

U ovoj godini počela je, kako ističe Milanović, i rekonstrukcija vodenih oaza "Bezistan" i "Mali Topčider", dok će na deset fontana u gradu u narednom periodu biti zamenjena celokupna električna i mašinska oprema.

Vodoskok ispred Palate federacije, u koji godinama ništa nije ulagano, ni naredne sezone neće biti dodeljen "Vodovodu" na održavanje. Da bi ovi slapovi radili kako valja, potrebno je najpre da budu obnovljene dotrajale instalacije.

– Veliki broj zahteva za održavanje fontana stigao je na adresu Sekretarijata za komunalno-stambene poslove. Vodoskoci koji su do sada bili u vlasništvu brojnih hotela, sportskih centara i kafea mogli bi u narednom periodu da postanu deo sistema o kojem brine "Vodovod". Da li će, recimo, fontana na Banovom brdu, kod "Sava centra", ili ispred Sportskog centra "Taš" ubuduće biti u nadležnosti naše kuće, zavisiće od odluke nadležnih iz Skupštine grada. Za obnovu ovih slapova potrebno je odvojiti dosta novca za obnovu – objašnjava Milanović.

U okviru redovnog programa održavanja zadatak radnika u "Vodovodu" biće da ispumpaju vodu i očiste kiselinom fontane, provere stanje instalacija i podvodnih reflektora. Osim brojnih gradskih vodoskoka, ovih dana prestaće da radi i 65 javnih česama, najavljuju u "Vodovodu".

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.