Zlatni delfini dočekani uz najveće počasti

Izvor: Studio B, 08.Avg.2015, 22:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatni "delfini" dočekani uz najveće počasti

Svetski šampioni, vaterpolisti Srbije, na Aerodromu Nikola Tesla dočekani uz najveće počasti - vodeni luk. Usledila je svečanost na aerodromu, potom u Predsedništvu Srbije, a priređen je i doček ispred Narodne skupštine Republike Srbije.

Vaterpolo reprezentacija Srbije doputovala je danas u Beograd iz Kazanja, gde je osvojila titulu prvaka sveta.

Zlatne srpske vaterpoliste na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao je vodeni luk, svečani pozdrav koji se u vazduhoplovstvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koristi u izuzetnim prilikama, kada se ukazuje najviša počast.

Svetske šampione dočekalo je i nekoliko stotina navijača povicima "Šampioni!", a prvi je pred okupljeni narod izašao najmlađi član državnog tima, 18. godišnji Nikola Jakšić, koji je, po tradiciji, i nosio osvojeni trofej.

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je na konferenciji za novinare da su njegovi izabranici pre svega zahvaljujući sjajnoj atmosferi u timu uspeli da dođu do velikog uspeha i osvoje titulu prvaka sveta."Zahvaljujem igračima, stručnom štabi i nacionalnom savezu. Svi su odradili svoje uloge, imali smo zacrtane ciljeve koje smo ostvarili. Otišli smo bez pritiska na šampionat, ali sa željom za medaljom, pa je zato ovo još veći uspeh. Mislim da smo se popeli i na krov sveta i na "na glavu" svima u svetu vaterpola. Ovi momci su neverovatan kolektiv, imaju sjajnu atmosferu i iz svake situacije uspeju da izvuku maksimum", kazao je Savić na konferenciji za medije, prenosi RTS.

Kapiten reprezentacije Živko Gocić još jednom je ponovio da je čast biti kapiten ovog tima i da je ostvaren veliki uspeh.

"Hvala vam na dočeku i drago mi je što vas vidim u ovolikom broju. Utisci se još nisu slegli, primarni cilj bio je plasman na Olimpijske igre, koji smo izborili ranije osvajanjem Svetske lige, ali uspeli smo da se i sa prvenstva sveta vratimo sa zlatnom medaljom. Sve zlatne medalje koje smo osvajali ogroman su uspeh, kao i svi uspesi naših sportista ovog leta. Ovo je šlag na torti. Dugujemo veliku zahvalnost celom savezu, selektoru Saviću. Još jednom ponavljam, velika je čast biti kapiten ovog tima" zaključio je Gocić.

Najbolji akter finala i MVP prvensta u Kazanju, Andrija Prlainović, rekao je da je ekipa

imala sjajnu povezanost i energiju i da je to glavni razlog velikog uspeha.

"Hvala na divnom dočeku, srećni smo što se vraćamo s najjsjajnijim odličjem. Bilo je sjajno biti deo ovog kolektiva. Nikada se nije sklopila ovakva povezanost i homogenost tima. Predosećao sam da ćemo posle Svetske lige odigrati dobro i u Kazanju i osvojiti zlato", rekao je Prlainović, dodajući da je na šampionatu bilo odličnih ekipa.

"Podizali smo formu iz utakmice u utakmicu i delovali smo sve bolje, pa je vera rasla. Video sam da je ekipa došla do nivoa u kojem nije mogla da izgubi. Polufinale i finale pokazali su da naš tim može da ispuni sva očekivanja. Zahvaljujem još jednom celoj ekipi što je učinila ponosnom našu zemlju, kao i svim ljudima iz saveza. Nije bilo lako posle Barselone podići se i osvojiti ovo zlato, ali kada napravimo retrospektivu Srbija je poslednjih godina osvojila sve što se moglo osvojiti" zaključio je Prlainović.

Generalni sekretar Vaterpolo saveza Srbije Nemanja Marijan naveo je da "ne možemo a da ne budemo ponosni na ovaj dan".

"Kada smo kretali u Kazanj rekao sam da ovaj tim može da osvoji medalju. Hvala celoj vladi, premijeru Vučihu i ministru Udovicću, hvala svima na podršci i čestitke celoj reprezentaciji na sjajnom uspehu. " rekao je Marijan.

 

Predsednik i premijer sa zlatnim "delfinima"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas zajedno sa premijerom Aleksandrom Vučićem reprezentativce Srbije u vaterpolu, koji su osvojili zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu u Kazanju.Vučić vaterpolistima - vi ste najbolji deo naše zemlje

Premijer Aleksandar Vučić zahvalio se danas reprezentativcima u vaterpolu, čestitao im na osvajanju zlatne medalje na Svetskom prvenstvu i poručio im da su najbolji deo Srbije.

Vucić je na prijemu u čast reprezentativaca, koje je organizovano u zgradi na Andrićevom vencu, obećao svu pomoć kako bi Evropsko prvenstvo u vaterpolu, koje će početkom sledeće godine biti održano u Beogradu, bilo besprekorno organizovano.

Premijer je dodao da će Vlada Srbije sve svoje obaveze i zadatke koje ima prema vaterpolistima i drugim sportistima odgovornije i preciznije obavljati nego što je to bilo u nekom ranijem periodu.

Vučić je ukazao da po prvi put Srbija neće ni dana kasniti sa isplatom obaveza prema vaterpolistima za osvajanje titule prvaka sveta i obećao da će te obaveze za manje od dva meseca biti ispunjene.

Takođe je obećao i pomoć Vaterpolo savezu da isplati sve obaveze koje ima iz prethodnih takmičenja.

"Vi ste doneli zemlji ogromnu radost", podvukao je Vučić i u šali dodao:

"Mi smo takvi da bismo bili zadovoljni tek kada bi zlato sa Evropskog prvenstva dogodine u Beogradu ostalo ovde, ali i kada bi se iz Ria sa Olimpijade donela takođe zlatna medalja".

"Mi smo na vas ponosni", ponovio je premijer i pozvao građane da večeras dođu i pozdrave zlatne vaterpoliste.

On je naglasio i da, koliko god da ljudi dođe, to neće biti dovoljno da se pokaže podrška i koliko je ta pobeda sinoć zaista donela radosti narodu.

Vučić je dodao da se nešto slično tome, takvo raspoloženje, slavlje i radost kod građana skoro nije videla i dodao da je, kako je čuo, slično bilo i u Crnoj Gori.

Govoreći o predstojećem evropskom prvanstvu premijer je rekao da je Vlada Srbije do sada uplatila milion evra, da nedostaje još 1,1 milion, ali da će i taj novac biti obezbeđen.

Vučić je ponovio i da će bazeni koji će za tu sportsku priredbu biti kupljeni biti nakon završetka prvenstva preseljeni u Vrnjačku Banju, jer je želja da to mesto bude centar okupljanja najboljih sportista.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić čestitao je srpskim vaterpolistima osvajanje zlatne medalje na svetskom prvenstvu, istakavši da je ovo godina u kojoj Srbija uspešno nastupa na svim poljima.

"Državni uspesi i, posebno, uspesi Vlade Srbije kao da su dali krila i našim sportistima da pobeđujete države koje imaju više vaterpolista nego mi građana. Zbog toga vam dugujemo neizmernu zahvalnost", kazao je Nikolić našim "zlatnim momcima".

On je istakao da su vaterpolo reprezentativci "digli Srbiju na noge", našalivši se da se bojao da će doći do potresa.

Predsedni Nikolić je rekao da, "kada smo jedni drugima ove godine čestitali Novu srpsku godinu, nismo ni znali koliko će ovo da bude nova srpska uspešna godina".

"Nisu vam drhtale ruke, a znali ste kakva je odgovornost, jer vi ste nas navikli na pobede, mi od vas i očekujemo samo pobede... Da sam znao da će onako lako da bude protiv Hrvata, ne bih se pokidao na ova dva (gola), ali je trebalo da imam poverenja u vas...", rekao je Nikolić.

Predsednik je dodao da i ne strahuje za budućnost srpskog vaterpola, jer je poslednji gol dao najmlađi igrač.

"Nedostaju vam dve pobede iduće godine - jedna u Beogradu pa da Srbija eksplodira na evropskom prvenstvu i druga u Riju - da osvojite to zlato koje još niko pre vas niko nije uspeo da osvoji. Imali smo izvanredne vaterpoliste, ali sve vreme nas nekako nije htelo, kao ni Novaka (Đokovića) Loran Garos", kazao je Nikolić.On je takođe Đokoviću poželeo da ostvari svoj jedini do sada nepostignuti uspeh.

Nikolić je, osvrnuvši se na prekid prenosa na hrvatskoj televiziji tokom dodele medalja, rekao srpskim vaterpolistima da bismo "mi mogli da zatvorimo vrata na Srbiji da smo vam juče prekinuli prenos čak i da ste gubili".

"Onaj ko ne razume da njegovi sportisti mogu i da pobede i da izgube, da je srebrna medalja na svetskom prvenstvu ogorman uspeh, taj ne razume šta je suština postojanja jedne nacije... Ja bih vam danas čestitao i da ste osvojili srebro", poručio je Nikolić.

 

Skupština Grada Beograda organizovala je doček vaterpolo reprezentacije Srbije ispred Doma narodne skupštine Republike Srbije, povodom osvajanja titule svetskog šampiona u Kazanju.

Vaterpolo reprezentacija Srbija osvojila je titulu prvaka sveta na šampionatu u Kazanju, pošto je sinoć u finalu savladala Hrvatsku sa 11:4 (2:2, 3:0, 2:2, 4:0).

Srbija je po peti put postala prvak sveta, prvi posle 2009. godine i prvenstva u Rimu, i za nešto manje od dva meseca "spojila" ovu titulu sa trofejom Svetske lige.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.