„Zlatna moruna” opet pliva kroz istoriju

Izvor: Politika, 25.Jan.2014, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Zlatna moruna” opet pliva kroz istoriju

Kafana čiju su istoriju obeležili Gavrilo Princip i Mika Alas posle više od decenije opet radi, a preuređenje lokala koji bi trebalo da podseća na doba od pre Prvog svetskog rata još je u toku

„Zlatna moruna”, kafana na Zelenom vencu u kojoj je pre jednog veka kovan plan koji je promenio istoriju – nedavno je ponovo otvorena. „Rehabilitacija” je inspirisana Gavrilom Principom i njegovim drugovima iz Mlade Bosne koji su se ovde okupljali pre sto godina, pripremajući >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se za put u Sarajevo i atentat na Franca Ferdinanda.

Sastajalište mladobosanaca podno Terazijskog parka sa prestoničke boemske scene nestalo je pre više od jedne decenije. U lokal se potom uselila kladionica, a pre oko tri i po godine – prodavnica kineske robe.

Legenda o „Zlatnoj moruni” i njenim najpoznatijim gostima ipak je nadjačala vreme tranzicije. Nakon što je Politika” u nekoliko navrata pisala o burnoj istoriji kafane, reagovali su ugostitelji Dejan Smiljanić i Dragoljub Mitrović koji vode preduzeće „Crna kornjača”.

– Ideja je da približimo vreme u kojem je „Zlatna moruna” tek stasavala, u godinama pre Prvog svetskog rata. Svečano otvaranje bi moglo da bude već početkom februara, ali sve će zavisiti od dinamike finalnih radova – navodi Dejan Smiljanić, napominjući da jedna od dve kafanske sale već radi.

Upravnici obnovljenekafane već su konsultovali brojne institucije oko toga šta bi trebalo uraditi kako bi „Zlatna moruna” dočarala početak 20. veka, a potraga za materijalom koji će biti izložen još traje.

– Nije lako pronaći autentične predmete. Uspeli smo da od jednog vlasnika privatne kolekcije nabavimo nekoliko fotografija ovog kraja iz tog perioda, ali Principove slike tek treba da postavimo. On je ovde voleo da se okuša u bilijaru, pa bi sto za tu igru trebalo da bude među eksponatima. Koliko god bila nova, kafana neće odisati luksuzom, kao što nije ni u prošlosti – najavljuje Smiljanić.

Jedna od dve prostorije „Zlatne morune” biće posvećena Gavrilu Principu, ali namera ugostitelja je da tu ne bude kraj svedočanstvima o bogatoj istoriji ovog stecišta.

– Druga soba biće u znaku Mihaila Petrovića Alasa, za koga se vezuje nastanak kafane. On je ovde početkom veka delio sirotinji somove i morune koje je lovio,  pa otud i ime „Zlatna moruna”. U kontaktu smo sa porodicom Mike Alasa koja je voljna da izložimo deo njegove zaostavštine. Osim ovog naučnika i humaniste, dužni smo i da očuvamo uspomenu na Radničko tipografsko pevačko društvo „Jedinstvo” koje je ovde nastalo u aprilu 1906. o čemu još svedoči tabla na ulazu u lokal – poručuje Smiljanić.

Na boemskoj mapi i „Plan plusu”

Povratak „Zlatne morune” na boemsku mapu prestonice biće propraćen i njenim ucrtavanjem na digitalni „Plan plus”, sa osnovnim informacijama i fotografijama kafane.

– Drugi način da se gosti informišu biće i obeležavanje spoljašnjosti zdanja, gde bismo mogli da postavimo natpise sa najvažnijim podacima o ovom mestu – navodi Dejan Smiljanić.

Stopama „Zore” i „Prešernove kleti”

Vlasnik zdanja u kojem je smeštena „Zlatna moruna” je JP „Poslovni prostor Savski venac”, a zakupac objekta od 1992. je Ugostiteljsko preduzeće „Madera”.

– „Crna kornjača” je u saradnji sa „Maderom” već obnovila stare kafane „Zora” i „Prešernova klet”. Jedan zid u „Zori” posvetili smo našim pilotima koji su učestvovali u „aprilskom ratu” 1941. izloživši njihove fotografije – kaže Dejan Smiljanić. 

Nikola Belić

objavljeno: 25.01.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.