Završava se izgradnja stanova zapadno od Ulice dr Ivana Ribara

Izvor: Studio B, 22.Jun.2012, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Završava se izgradnja stanova zapadno od Ulice dr Ivana Ribara

Projekat izgradnje neprofitnih stanova, koji već desetak godina realizuje grad Beograd, omogućava građanima da reše stambeno pitanje.

Po povoljnim uslovima, brojni Beograđani su na ovaj način došli do krova nad glavom, dok socijalne stanove dobija na korišćenje ugroženo stanovništvo s prebivalištem u glavnom gradu. Ovih dana privode se kraju radovi na lokaciji zapadno od Ulice dr Ivana Ribara u Novom Beogradu, gde je izgrađeno 730 stambenih jedinica namenjenih onima >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koji su na gradskom konkursu ispunili uslove za kupovinu, kao i 133 socijalna stana za korišćenje.

- Očekujemo da useljenje u 730 novih socijalno neprofitnih stanova bude sredinom jula. Do sada je, na osnovu Odluke o izgradnji 2.000 stanova, useljeno 270 stambenih jedinica i to u decembru 2009. jedna zgrada na uglu ulica Dušana Vukasovića i Jurija Gagarina, godinu dana kasnije prvi objekat u Vojvođanskoj, a u decembru 2011. godine i druga zgrada u istoj ulici. Trenutno se u kompleksu zapadno od Ulice dr Ivana Ribara uređuje parterni prostor sa infrastrukturom i saobraćajnicama, što podrazumeva prilaze zgradama, parking mesta, sadnju drveća i travnatih površina. Po završetku i ovih radova, zgrade u kompleksu dobiće svoje stanare - kazao je Zoran Kostić, član Gradskog veća.

Ukupna bruto površina stambenog prostora na ovoj lokaciji iznosi oko 77,5 hiljada kvadratnih metara. Blokovsko uređenje podrazumeva interne saobraćajnice oko objekata, koje su istovremeno i protivpožarne saobraćajnice, zatim parking mesta u blizini zgrada, pešačke staze, ozelenjeni prostor, prostor za odmor, kao i igrališta za sport i decu. Predviđena je i izgradnja natkrivenog parkinga u dva nivoa, opremljenog rasvetom i saobraćajnom signalizacijom. Donji nivo predstavlja natkrivenu zonu s posebnim saobraćajnicama i parking mestima, a na gornjem nivou predviđen je otvoreni parking. Broj parking mesta će iznositi 1.224.

Na ovoj lokaciji do kraja jula biće useljena i 133 socijalna stana, koja se socijalno ugroženim građanima daju na korišćenje. Na ukupnoj površini od 9.500 kvadratnih metara privremeni dom naći će ugroženi građani i to na period od pet godina, posle čega će imati pravo da nastave korišćenje ukoliko im se imovinsko stanje ne popravi. Nakon ove zgrade sa 133 stana, planirana je izgradnja još dva objekta sa isto toliko stambenih jedinica. Do sada je izgrađeno i useljeno 317 socijalnih stanova.

Na inicijativu grada, očekuje se izmena Zakona o PDV-u, pa će kupcima neprofitnih stanova biti vraćena uplata za ovaj porez i pre nego što isplate čitav kredit. Kad je reč o novim kupcima, grad je uveo olakšicu tako što je omogućeno da se učešće od 20 odsto ukupne vrednosti stana plati u dva dela. Prvi deo učešća od 12 odsto plaća se u roku od osam dana od dana sudske overe ugovora, a drugi deo učešća od osam procenata u roku od 15 dana od dana ostvarivanja prava na povraćaj PDV-a kupcu prvog stana.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Useljenje sredinom jula

Izvor: Danas, 23.Jun.2012, 00:19

Projekat izgradnje neprofitnih stanova, koji već desetak godina realizuje Grad, omogućava građanima da reše stambeno pitanje. Po povoljnim uslovima, brojni Beograđani su na ovaj način došli do krova nad glavom, dok socijalne stanove dobija na korišćenje ugroženo stanovništvo s prebivalištem...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.