Za zimnicu polovina prosečne plate

Izvor: Studio B, 13.Sep.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za zimnicu polovina prosečne plate

U septembru pripema zimnice predstavlja novi udar na kućni budzet. Da bi se ove godine napunile police u špajzu, treba računati na gotovo polovinu prosečne plate.

Iskusne domaćice kažu da se zimnica sprema od Đurdjevdana pa sve do Mitrovdana. Počinje se sa likerima, džemovima i pekmezima. A nastavlja se slanim i pikantnim đakonijama. Ove godine, kako zbog visokih cena, oskudice, ali i dugog procesa spremanja, sve se manje domacica odlučuje za pravljenje zimnice.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />„Dok sam bila mladja pravila sam, sada ne," kaže naša sugrađanka, druga dodaje: Pravim, nameravam pečene paprike, malo karfiola za šarenu salatu i obavezno ljutih papričica.

Generacijama se od početka pa do kraja septembra miris pečenih paprika širio iz kuhinja naših majki i baki. Važno mesto u špajzu svake domaćice zauzima ajvar. Svetlana Raskovic domaćica iz Boljevaca kaže da je za dobar i ukusan ajvar potrebno koristiti samo kvalitetne paprike, bez dodavanja drugog povrća. Ona preporučuje i da probate medene paprike koje će vas , kako kaže,oduševiti ukusom, sjajem i hrskavošću.

Cena paprika se na pijacama krece oko 100 dinara, pa je tako za jednu teglu domaceg ajvara potrebno izdvojiti 350 dinara, a ako tome dodamo i ostalu zimnicu, za jednu četvoročlanu porodicu potrebno je izdvojiti gotovo pola prosečne plate za spemanje zimskih đakonija. I rafovi u prodavnicama puni su industrijske zimnice različitih proizvođača i razlicitih cena. Za teglu ajvara u marketu nephodno je izdvojiti od 200-600 din, za krastavčiće 150 din,a za džem od 130-400 din. Ipak za sve one koji više vole domaće, neka se strpe do kraja meseca kada se očekuje i sniženje cene povrća. Isto važi i za one koji radije kupuju u marketima jer se u to vreme organizuju posebna akcijska sniženja proizvoda iz tog asortimana.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.