Za kapelu koja ne radi dali 25,5  miliona €

Izvor: Večernje novosti, 14.Avg.2018, 13:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kapelu koja ne radi dali 25,5 miliona €

Bivša vlast investirala u objekat na Novom bežanijskom groblju koji se ne koristi osam godina. Ne postoji gasni priključak. Grad će finansirati sanaciju sa dodatnih 200.000 evra U izgradnju Sabirne kapele na Novom bežanijskom grolju bivša vlast uložila oko 25,5 miliona evra koji nije u funkciji! Velelepno zdanje sa 7.700 unutra i 10.000 kvadrata spolja, od završetka gradnje 2010. do danas nema upotrebnu dozvolu! Razlog zašto su kapela i mrtvačnica osam godina prazne >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << je to što objekat ne može da bude tehnički primljen, jer nije imao gasni priključak. Grad je sada rešio da obnovi ovaj projekat, a prema najavama, kapela u koju će biti uloženo dodatnih 200.000 evra mogla bi da proradi već 1. januara 2019. godine. Gradnja objekta sa ogromnim kancelarijskim prostorom, kapelom, mrtvačnicom i svečanom salom za ispraćaje, počela je 2004. godine. Posle mnogobrojnih zastoja sagrađena je šest godina kasnije. Opremljen najmodernijom tehnologijom, objekat treći po veličini ove vrste u Evropi, propadao je jer nije imao priključak za gas. Tehnički pregled obavljen je 2011. godine, dobijen je pozitivan nalaz komisije, ali upotrebnu dozvolu nije bilo moguće dobiti. - Kako bismo objekat pustili u rad, potrebno je da obezbedimo priključak za gasne instalacije i da noveliramo tehničku dokumentaciji u skladu sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji - objašnjava Dušica Anđelković, izvršna direktorka Direkcije za gradsko građevinsko zemljište i izgradnju. - Javnu nabavku za noveliranje dokumentacije smo raspisali, a otvaranje ponuda je već u četvrtak. Prošle sedmice zaključen je ugovor o izvođenju radova za gasovod za potrebe mrtvačnice sa JP "Srbijagas". Po dobijanju odobrenja za izvođenje radova, oni će taj posao završiti u roku od 30 dana.Foto Direkcija za građevinsko zemljište Da bi Sabirna kapela sa takozvanim Trgom ispraćaja proradila, Grad sada mora da uloži dodatnih 200.000 evra. - Uvođenje gasa košta oko 100.000 evra, dok će drugih 100.000 biti utrošeno na popravke, kao i na puštanje u rad najsavremenijeg softvera koji nikada nije proradio - objašnjava sagovornica "Novosti". - Pošto je objekat bio zapušten osam godina, sanacija zgrade je i te kako potrebna jer ima mesta na kojima čak i prokišnjava. Zato već pripremamo konkursnu dokumentaciju za javnu nabavku za sanaciju termotehničkih instalacija sa elementima enterijera, koja je neophodna kako bi se zgrada dovela u potpuno funkcionalno stanje.Foto Direkcija za građevinsko zemljište Dušica Anđelković kaže da se tehnički pregled neće raditi ponovo jer je sve to odrađeno 2010. godine, kao i da očekuju da bi upotrebnu dozvolu mogli da dobiju već 1. decembra. Objekat bi konačno mogao da proradi već 1. janura 2019. godine. ĐILAS: NE ZNAM NIŠTA Bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, za vreme čijeg mandata je Sabirna kapela na Bežanijskom groblju izgrađena, juče nije imao komentar za "Novosti". - Zaista ne znam ništa o tome - kratko je odgovorio Đilas.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Beograd: Za kapelu koja ne radi dali 25,5 miliona evra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Avg.2018

Bivša vlast je u izgradnju Sabirne kapele na Novom bežanijskom groblju uložila oko 25,5 miliona evra, a taj objekat još nije u funkciji, pišu "Večernje novosti"...Velelepno zdanje sa 7.700 kvadrata unutra i 10.000 spolja, od završetka gradnje 2010. godine do danas nema upotrebnu dozvolu, a razlog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.