Vrtići jeftiniji od 1. januara?

Izvor: Telegraf.rs, 31.Dec.2014, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vrtići jeftiniji od 1. januara?

Novi Pravilnik o merilima za utvrđivanje cene usluga u vrtićima i obdaništima, koji predviđa da roditelj plaća 20 odsto ekonomske cene, stupio je na snagu i primenjuje se od četvrtka, rekao je Tanjugu Bogoljub Lazarević iz Ministarstva prosvete.

- Neke lokalne samouprave nisu poštovale dosadašnji pravilnik, ali ni zakone koji uređuju ovu oblast, međutim, gradovi i opštine sada imaju nove kriterijume i moraju ih se pridržavati – rekao je Lazarević, rukovodilac >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << grupe za poslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Oredia

Za cenu vrtića najviše se interesuju roditelji beogradskih mališana jer su po “cenovniku” grada do sada neosnovano plaćali više račune.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da će nakon donošenja pravilnika, cena vrtića za sve biti ista, ali će zbog toga neki roditelji plaćati više, a neki manje nego do sada.

- U ovom trenutku u nekim opštinama imate višu cenu vrtića, 8.000 – 9.000 dinara, a u najvećem broju opština imate vrtiće koji koštaju 1.500 i 2.000 dinara. Dakle, cena vrtića u gradu Beogradu će verovatno poskupeti za najveći broj roditelja – rekao je gradonačelnik.

Foto: Marko Todorović

On je dodao da je trenutno u proseku na teritoriji grada cena vrtića oko 5.600 dinara, po postojećem pravilniku.

Ekonomska cena vrtića u Beogradu je 30.000 dinara. Od toga 20 procenata plaćaju roditelji, oko 6.000 dinara, ali grad daje i dodatna umanjenja za treće, četvrto dete, kao i za socijalne kategorije.

Lazarević podseća da su sve lokalne samouprave u obavezi da sačine i regresnu skalu, kako to zahteva Zakon o društvenoj brizi o deci.

Foto: Profimedia

Gradski Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu saopštio je da je grad spreman da u roku od tri dana utvrdi cenu boravka dece u vrtiću u skladu sa zakonom, što će i učiniti odmah nakon objavljivanja pravilnika u Službenom glasniku.

Ministarstvo prosvete je tokom 2014. dobijalo zahteve za proveru navoda o tome da li su cene vrtića u pojedinim gradovima u Srbiji formirane u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonom o predškolskom obrazovanju i vaspitanju i da li je učešće roditelja u troškovima vrtića odgovarajuće, odnosno maksimalno 20 odsto od ekonomske cene vrtića.

Konstatovano je da u pojedinim lokalnim samoupravama u Srbiji utvrđivanje učešća roditelja u ceni predškolskog vaspitanja i obrazovanja nije u skladu sa zakonom, što prouzrokuje materijalnu štetu u vidu dodatnih troškova.

Foto: Profimedia

Osim u Beogradu, sličan problem postojao je i u Kragujevcu ali je tamošnja lokalna samouprava reagovala i u međuvremenu otklonila nezakonitosti.

Zakoni su stupili na snagu 2009. odnosno 2010. godine, što znači da Beograd i Kragujevac godinama nisu poštovali propise pa su roditelji plaćali znatno više i do 80 odsto za boravak deteta u vrtiću, a ne 20 odsto kako nalažu zakonske odredbe.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.