Voždovac dobio šalter za preduzetnike

Izvor: Studio B, 27.Nov.2015, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Voždovac dobio šalter za preduzetnike

Posle Zvezdare,Čukarice i Obrenovca i Vožovac je dobio šalter za preduzetnike.Cilj je da se pomogne malim i srednjim preduzećima kako bi u prvim godinama prebrodili početne probleme i povezali se sa velikim sistemima.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Borko Milosavljević i član Gradskog veća Dragomir Petronijević prisustvovali su danas otvaranju šaltera za preduzetnike u zgradi opštine Voždovac. Takvi šalteri do sada su otvoreni u zgradama opština Zvezdara, Obrenovac >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << i Čukarica.

Milosavljević je rekao da je jedan od osnovnih ciljeva Grada Beograda pravljenje podsticajnog privrednog ambijenta, a šalter za preduzetnike je način da se pospeše mali privrednici koji žele da uđu na tržište.

- Beograd je pokrenuo veliki broj razvojnih i velikih infrastrukturnih projekata, a to je ključ razvoja jednog grada. Sa druge strane bitan uslov za razvoj privrede su mala i srednja preduzeća i preduzetništvo. Značaj malih i srednjih preduzeća je veoma bitan, a iskustva velikih zemalja pokazuju da je osnov dobrog razvoja paralelno razvijanje velikih projekata sa malim i srednjim preduzećima. Grad je zato odlučio da vodi aktivniju politiku ka razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva preko Sekretarijata za privredu, gradskih opština i Privredne komore Beograda. Cilj našeg rada je uvezivanje velikih sistema sa malim preduzećima, kao i pokretanje privrede u Beogradu - istakao je Milosavljević.

Prema njegovim rečima, jedan od načina pomoći privrednicima su subvencije, ali kako je dodao, bitan je i institucionalni aspekt.

- Bitno je da postoji šalter gde mali privrednici mogu da se obrate za bilo koju pomoć, da budu dobro informisani, te da im opština i grad pomognu da realizuju svoje ideje. Problem malih preduzeća nakon osnivanja je da prežive prvu i drugu godinu poslovanja. Zbog toga je važno da ih podržimo i osposobimo kako bi ostali postojan privredni subjekt na tržištu. Povezivanjem velikih sistema sa razvojem malih i srednjih preduzeća doprinosimo da se mala preduzeća razvijaju, a da im veliki budu podrška u preživljavanju u početnim godinama - objasnio je Milosavljević.

Član Gradskog veća Dragomir Petronijević naveo je da se otvaranjem šaltera za preduzetnike olakšava komunikacija sa privrednicima Voždovca.

- Želimo da oni lakše dođu do nas, da lakše dobiju informacije, da lakše posluju i ne gube vreme u birokratiji. Ovde će moći da dobiju sve informacije. Važno je da oni svoje vreme troše na privrednu aktvinost, a ne na birokratiju. U ovoj godini smo uspeli da otvorimo 98 malih preduzeća, 12 preduzeća je dobilo startap kredit, a deset zahteva imamo u obradi - precizirao je Petronijević i dodao da će ovakve kancelarije do sredine sledeće godine biti otvorene na nivou celog grada.

Predsednik opštine Voždovac Aleksandar Savić rekao je da je šalter otvoren u saradnji sa Privrednom komorom Beograda, i to zbog potreba privrednika.

U planu nam je, dodao je Savić, da oformimo privrednu industrijsku zonu u Bubanj potoku, kako bismo pomogli privrednicima da ostvaruju svoje poslovne planove.

Predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić je kazao da ljudi često ulaze u posao a ne poseduju elementarno znanje o biznisu.

- Znanje i informacije moraju biti na raspolaganju onima koji se odluče da sopstvenim biznisom realizuju poslovne planove. Zbog toga je važno da dobiju pravovremene informacije i da znaju gde da se obrate. Upravo na taj način utičemo na razvoj privatnog sektora - naglasio je Miletić i pozvao preduzetnike da koriste usluge šaltera za preduzetnike.

Zamenica sekretara za privredu Maja Bajagić podsetila je da je taj Sekretarijat u ovoj godini raspisao javni poziv za dodelu subvencija za unapređenje proizvodnje i proširenje kapaciteta malih i srednjih preduzeća, i dodala da je prvi put jedan od uslova bio da privredni subjekti moraju da zaposle jedno ili dva nezaposlena lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Osim toga, navela je, Sekretarijat je stimulisao i poljoprivrednike sa teritorije Beograda.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.