Vikend-turizam spaja Beograd i Zagreb

Izvor: Politika, 15.Jun.2012, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vikend-turizam spaja Beograd i Zagreb

Prestonica Srbije ima marketing za koji ne mora da troši milione, a to je usmeno predanje o gradu zabave, smatra Dubravka Mičić iz Turističke zajednice grada Zagreba

Građani Srbije su u 2011. sa 20.000 ostvarenih poseta bili na desetom mestu na listi inostranih gostiju u glavnom gradu Hrvatske, a u prvih pet meseci ove godine popeli su se na šestu poziciju. Procenjuje se da je čak 85 odsto putnika iz Srbije za Zagreb iz – Beograda. Kao što Zagrepčani hrle kod nas zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dobrog provoda posle radne nedelje, i Beograđani uzvraćaju posete, takođe, mahom kao „vikend-turisti”.

Ne čudi onda da turistički poslenici dva grada godinama sarađuju. Tako je u četvrtak u Centru za kulturu „Božidarac” predstavljena ponuda Turističke zajednice grada Zagreba. Dubravka Mičić, šefica ove zajednice zadužena za marketing i komunikaciju, kaže za „Politiku” da su kultura, istorija i zabava glavni aduti Zagreba, „slično kao u Beogradu”, što je uticalo i na strukturu posetilaca.

– U 2011. godini u Zagrebu je bilo ukupno 700.000 poseta iz inostranstva i 1.200.000 noćenja. Posetioci su decenijama dolazili pretežno poslom. Ta tendencija se, kao i u Beogradu, menja – ističe Mičićeva.

Za razliku od Turističke organizacije Beograda (TOBA), koja je na gradskom budžetu, njihove zagrebačke kolege se finansiraju od turističkog poreza koji plaćaju svi privredni subjekti u Zagrebu, dajući od jedan do tri odsto prihoda. Tako se godišnje prikupi oko sedam miliona evra.

Budući da je zajednica za koju radi nekomercijalna ustanova, ne sme da prodaje ni suvenire. Ta delatnost je u glavnom gradu Hrvatske u privatnim rukama, ali je ponuda raznolika.

– Najzastupljenija su liciderska srca, kravate, penkala, šestinskikišobrani... – nabraja Mičićeva.

Govoreći o saradnji Turističke zajednice grada Zagreba i TOB-a, naša sagovornica navodi da dve organizacije imaju dobre odnose, ali se za sada ne planiraju zajednički nastupi.

– Predstavnici TOB-a često drže prezentacije u Zagrebu, gde učestvuju i na turističkim sajmovima, a i mi imamo sajamska predstavljanja u Beogradu. Za zajednički nastup potreban je prethodni dogovor nacionalnih turističkih organizacija, pa da se saradnja spusti na regionalni i gradski nivo – objašnjava Mičićeva. Na pitanje šta misli o turističkim potencijalima naše prestonice, spremno odgovara – „sve najbolje”.

– Stalno kolegama iz TOB-a govorim da imaju marketing za koji ne moraju da troše milione kao mi, a to je usmeno predanje o Beogradu kao gradu zabave. To su potvrdili i međunarodni turistički vodiči „Lonely planet” i „Trip advajsoru”, koji je svojevremeno uvrstio Zagreb među najdosadnije gradove u Evropi. Doduše, bili smo u konkurenciji sa Londonom i Berlinom, a ne sa Ljubljanom. Srećom, ljudi više ne tvrde tako, ali Zagreb nema izgled Beograda, jer mnogi u inostranstvu misle da je Dubrovnik glavni grad Hrvatske – zaključuje Mičićeva.

----------------------------------------------

Muzej prekinutih veza

Tkalčićeva ulica – zagrebačka varijanta Skadarlije – Jarun i Muzej prekinutih veza su tri destinacije na koje bi Dubravka Mičić svakako odvela turiste koji dođu u glavni grad Hrvatske. Od navedenih lokacija, posebno je zanimljiva ova poslednja.

– Reč je o nedavno otvorenom muzeju, jedinstvenom u svetu. Nastao je kao studentski rad dvoje akademaca, koji su skupili od poznanika predmete koji ih podsećaju na bivše ljubavi. Postavku koja se neprestano uvećava čine, između ostalog, plišane mede, lisice iz seks-šopa, venčanica devojke koju je mladić ostavio pred samo venčanje, pa i sekira kojom je jedna mlada dama razlupala sve po stanu zatekavši dečka s drugom devojkom – kaže Mičićeva.

D. Bukvić

objavljeno: 16.06.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.