Užas u zgradi u Kraljevačkoj

Izvor: Politika, 04.Jun.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Užas u zgradi u Kraljevačkoj

U požaru na Voždovcu dvoje mrtvih i troje povređenih. – Uzrok najverovatnije grejalica u stanu u prizemlju. – Parkirani automobili i drveće otežali posao vatrogascima

U požaru koji je u noći između utorka i srede izbio u višespratnici u Kraljevačkoj ulici na Voždovcu stradali su sestra i brat Marija (26) i Boško (29) Radišić. Zdravstveno stanje Janje Stanar (75) povređene u vatrenoj stihiji je stabilno. Osim nje, u bolnicu je prevezen i Aleksandra Bačić zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preloma donjeg dela potkolenice koju je zadobio prilikom skoka sa prozora, a u međuvremenu pomoć lekara zatražila je i stanarka Jovana Stanojević (24).

Dan nakon požara koji je planuo u stanu Zdenke V. na prvom spratu zgrade, neprijatan miris gareži osećao se svuda unaokolo. Stanari nižih etaža, i dalje u neverici, iz čađavih domova iznosili su delove neuništenog nameštaja i pokućstva. Niko od njih još nije siguran šta se stvarno dogodilo ali kako kažu, najverovatniji uzrok tragedije je grejalica koju je Zdenka V. pošto je izašla da prošeta psa, zaboravila da isključi.

– Kada sam posle skoro dva užasna sata provedena u domu punog dima uspeo da izađem napolje, zatekao sam komšinicu sa prvog sprata u čijem stanu je izbio požar. Bila je izbezumljena. Kada je čula da su se brat i sestra sa osmog sprata ugušili u gustom dimu, stalno je ponavljala da će ih nositi na duši do kraja života. Ni sama nije bila sigurna da li je isključila grejalicu pre nego je pošla napolje da prošeta psa. Sreća da su vatrogasci brzo stigli i sprečili da se plamen proširi, inače bi sigurno bilo još nastradalih – priča Zoran Marković, predsednik skupštine stanara.

Marković objašnjava da su njegovi supruga i mlađi sin spavali dok je on sa starijim gledao film.

– Odjednom sam osetio da nešto gori i u prvom trenutku sam pomislio da je kompjuter – nastavlja Marković. – Kada sam prišao prozoru da ga otvorim video sam veliki plamen koji dolazi sa nižih spratova. Brzo sam probudio ukućane i krenuli smo ka ulaznim vratima ali čim sam ih otškrinuo počeo je da kulja dim. Nije bilo šanse da izađemo napolje. Za nekoliko sekundi smo uspeli da pokvasimo krpe i peškire i njima zapušimo rupe oko vrata kako dim ne bi ulazio, ali nije pomoglo, bilo ga je sve više. Počeli smo da se gušimo. U jednom trenutku smo svi legli na pod kako bismo udahnuli makar malo vazduha. Već sam izvadio i čaršave da ih vežem i kroz prozor spasim porodicu ali vatrogasci su ubrzo dali znak da možemo napolje.

Iz zgrade zahvaćene vatrenom stihijom uspeli su da pobegnu samo stanari sa nižih spratova dok su ostale spasavali vatrogasci.

– Krenuli su od stana do stana i proveravali da li su ljudi živi. Ukoliko se neko ne bi odazvao provaljivali bi unutra. Rekli su nam da nikako ne otvaramo vrata jer je dim gust i zato smo morali da sačekamo da ugase vatru. One koje je uhvatila panika, merdevinama su evakuisali iz stanova. Neki su u trenutku očaja i skakali kroz prozor – objašnjava Marković i dodaje da je zgrada poprilično oštećena jer su ulaz i sva vrata stanova do trećeg sprata izgorela.

Kako se moglo čuti, u hodnicima nije bilo protivpožarnih aparata, a ne postoje ni stepenice za evakuaciju. Prema rečima stanara, vatrogasci su odlično odradili svoj posao, ali im u ovom kao i u mnogim drugim slučajevima to nimalo nije bilo lako.

– Izuzetno uska ulica i veliki broj parkiranih vozila kraj puta onemogućili su prilaz našim vozilima, a drvored kraj zgrade sprečio da na mesto požara pošaljemo specijalno vozilo sa hidrauličnom platformom, namenjeno za rad na visinama – rekao je Mile Jovičić, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Beograd.

Kako ističe, gotovo svakodnevna situacija na terenu sa kojom se vatrogasci susreću su parkirana vozila kraj puta koja im ometaju rad.

– Automobile često moramo sami da pomeramo ili da obavestimo „Parking servis” čiji radnici ne mogu baš odmah da dođu, a nama su minuti važni jer oni često nekome znače život. Tako je bilo i preksinoć – priča Jovičić.

Prema njegovim rečima problem često može da napravi i panika kod sugrađana koji se nađu u požaru.

– Vrlo je važno biti pribran, oceniti kakva je situacija i ako nema puno dima na stepeništu izaći iz zgrade. U suprotnom, bolje je ostati u stanu, mokrim krpama zapušiti otvore na vratima, staviti vlažne maramice na usta ili ako požar nije sa spoljnje strane zgrade izaći na terasu ili otvoriti prozor i tako sačekati vatrogasce – ističe Jovičić.

Zbog ovakvih situacija je važno da predsednici skupština stanara na vreme razgovaraju sa komšijama i dogovore kako da se ponašaju u sličnim situacijama.

J. Cvetković – B. Vasiljević

[objavljeno: 04/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.