Usaglašeni koraci za rekonstrukciju Gazele

Izvor: S media, 18.Mar.2010, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usaglašeni koraci za rekonstrukciju "Gazele"

Predstvanici Grada Beograda, Ministrastva za infrastrukturu i JP "Putevi Srbije" usaglasili su, na danas održanom sastanku, neophodne korake za rekonstrukciju mosta "Gazela", navededeno je u zajedničkom saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Utvrdjeno je da JP "Putevi Srbije", kao potpisnik ugovora o rekonstrukciji i kao nosilac projekta, ima punu odgovornost, kao i da je neophodno da o trenutnom stanju svih delova mosta u najkraćem mogućem roku zvanično obavesti i grad Beograd >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i ministarstvo.

Izvodjaču radova, kompaniji "Štrabag", dat je rok od 28 dana da predloži preciznu dinamiku radova po svim fazama, što, kako se navodi, uključuje stručnu saobraćajnu analizu i predlog mera tokom neophodnih izmena u režimu saobraćaja za vreme radova.

Na sastanku je konstatovano da je veoma važno da JP "Putevi Srbije" obezbedi završetak kružnog puta i dela obilaznice oko Beograda, Sektora 5 i Sektora 6, potpuno izmeštanje teretnog i kamionskog saobraćaja iz Beograda na alternativne pravce, kao i privremeno izmeštanje carinskih terminala iz centra Beograda.

Tek po davanju saglasnosti gradske stručne saobraćajne komisije i Ministarstva za infrastrukturu moguće je pristupiti najneophodnijoj rekonstrukciji mosta, uz prethodno obezbedjenje navedenih uslova, a u cilju što manjeg ometanja saobraćaja.

Na sastanku je takodje konstatovano da je grad Beograd, iako nije ugovorna strana, izvršio sve svoje obaveze prema Evropskoj investicionoj banci, kao i da će eventualne nove na sebe preuzeti JP "Putevi Srbije" kao investitor rekonstrukcije mosta "Gazela", navodi se u saopštenju.



Gazela potpuno bezbedna


Generalni direktor Saobraćajnog instituta CIP Milutin Ignjatović izjavio je danas Tanjugu da je "Gazela" potpuno bezbedna za saobraćaj, kao i svi ostali mostovi u Beogradu.

"Svi beogradski mostovi su stari i moraju da se obnavljaju, uključujući i 'Gazelu'", rekao je Ignjatović i dodao da time ipak ne treba plašiti ljude.

On je kazao da "Gazelu" treba obnoviti, jer je sagradjena pre 40 godina, ali da nema govora o tome da će se sruštiti ukoliko to ne bude učinjeno.

"Da je 'Gazela' u tako lošem stanju i da je bezbednost gradjana stvarno ugrožena morala bi odmah da bude zatvorena za saobraćaj. Zar mislite da bi 'Gazela' bila otvorena da postoji i najmanja mogućnost da most može da počne da se ruši i da životu gradjana budu dovedeni u pitanje", upitao je Ignjatović.

Gradonačelnik Beograda Dragan Djilas juče je rekao da rekonstrukcija "Gazele" ne bi trebalo da počne dok se ne završi novi most preko Ade Ciganlije, jer će u suprotnom Beograd biti suočen sa velikim saobraćajnim problemima.

Dugoočekivana obnova "Gazele" počeće najverovatnije već sledeće nedelje i odvijaće se u četiri faze u naredna 22 meseca, najavio je 15. marta generalni direktor "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak, nakon što je to javno preduzeće sa austrijskom gradjevinskom firmom "Štrabag" potpisalo ugovor o izvodjenju radova na rekonstrukciji mosta.

Obnova obuhvata rehabilitaciju konstrukcija na levoj obali Save u ukupnoj duzini 1.384 metra i površine 17.712 metara kvadratnih, konstrukcije preko Save u ukupnoj duzini 468 metara i površine 12.884 metara kvadratnih, konstrukcija na desnoj obali Save u dužini 2.145 metara i povrsine 23.400 metara kvadratnih, kao i konstrukciji na petlji "Mostar" u duzini 463 metra i površini 5.561 metara kvadratnih.

Odbor direktora Evropske investicione banke (EIB) odobrio je 11. marta, u okviru novih uslova sporazuma, prvu isplatu od 10 miliona evra za obnovu mosta "Gazela".

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.