Uređenje tezgi za zemunske alase

Izvor: Politika, 17.Avg.2009, 02:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uređenje tezgi za zemunske alase

Planirano postavljanje prostora za prodaju ribe na tržnici u Zemunu biće okončano do kraja septembra

Sugrađani koji godinama pazare svežu ribu na Zemunskoj pijaci i za tekući velikogospojinski post ovu namirnicu donosiće na trpeze sa improvizovanih tezgi za prodaju alaskog izlova na ovoj tržnici, ili iz vangli u kojima je trgovci drže. Lepa vest, međutim, stiže iz „Gradskih pijaca” – ovakvo stanje potrajaće samo do kraja septembra. Tada će Zemunci, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << posle više decenija, konačno dobiti po svetskim standardima uređeni kutak za prodaju rečnog izlova.

Kako je najavio Dragan Pušara, direktor JKP „Gradske pijace”, s prvim danima septembra počeće uređenje prostora na kojem će čuveni zemunski alasi moći da izlažu ribu prethodno uhvaćenu u Dunavu.

– Ideja je nastala u maju kada sam obišao alase koji godinama posluju na tržnici u Zemunu. Nezadovoljni su uslovima za rad na ovoj pijaci. Uz konsultacije sa 15 registrovanih rečnih ribara koji trguju na našoj tržnici napravili smo idejno rešenje budućeg izgleda prostora za prodaju ribe. Žalili su mi se da nikada niko otkad tu posluju sa njima nije razgovarao o poboljšanju uslova rada, niti o tome kako trpe nelojalnu konkurenciju od prodavaca koji uvoze morsku ribu. Uz malo truda i novca hitno ćemo to izmeniti. U gradnju kutka za prodaju ribe uložićemo 1,5 miliona dinara i dobiti trajno rešenje za dosadašnje probleme alasa – naglasio je direktor Pušara.

Ovi trgovci će i dalje raditi na otvorenom, ali natkrivenom prostoru. Svaki od 15 alasa dobiće bazen i mali pult za prodaju ribe. U sredini će biti dva pulta prekrivena ledom, na koje će „dunavski vukovi” moći da izlože svoj izlov.

– Svi restorani u gradu i najveći broj građana kupuju ribu na tržnici u Zemunu. Stvarno je bilo krajnje vreme da uredimo taj prostor. Godinama su alasi radili u neodgovarajućim uslovima. Nećemo dozvoliti da neregistrovani ribari tu prodaju. Sa mobilnim timovima napravili smo odličan posao i reagujemo kad god nam neki sugrađanin ili domaćin sa pijace javi da ne može normalno da pazari ili posluje od nelegalnih trgovaca. Naročito nam je bitno što sada sa njima možemo da se obračunamo vikendom kada navale da se okupljaju oko tržnica – naglasio je Pušara.

D. Jokić

[objavljeno: 17/08/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.