Uredjenje sliva Topčiderske reke

Izvor: S media, 22.Okt.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uredjenje sliva Topčiderske reke

"Aktivnosti za zaštitu voda na teritoriji Topčidera i Košutnjaka, u slivu Topčiderske reke, pokrenuli Sekretarijat za komunalne i stambene poslove i Uprava za vode, u saradnji sa Sekretarijatom za zaštitu životne sredine", izjavio direktor Uprave za vode Jovo Pilipović.

Pilipović je objasnio da je ovaj prostor važan deo sliva Topčiderske reke zbog svojih prirodnih, istorijskih i kulturnih vrednosti, pa je već duže vreme pod odredjenim stepenom zaštite.

Topčider >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i Košutnjak "najviše ugrožavaju industrijska zona u Rakovici, neplanska urbanizacija i izgradnja na uzvodnim delovima sliva Topčiderske reke, veliko zagadjenje voda u slivu i izgradnja mosta preko Save i pristupnih saobraćajnica".

"Plavljenje i izlivanje u priobalnom području Topčiderske reke predstavljaju uvek aktuelan problem, a zagadjenje ove reke stavlja njene vode potpuno van klase", ukazao je Pilipović.

Prema njegovim rečima, "mogućnost opstanka živog sveta u ovoj reci svodi se na minimum".

"Celo područje Košutnjaka i Topčidera slabo je hidrogeološki istraženo, a Topčiderski park obiluje izvorskim vodama koje mogu da se iskoriste za izgradnju veoma atraktivnog ambijenta, koji bi služio za odmor i rekreaciju Beogradjana", objasnio je Pilipović.

Budući da se u ovom području nalaze izuzetno značajna izvorišta podzemnih voda, čiji je kvalitet ugrožen, Uprava za vode i Sekretarijat za zaštitu životne sredine posebnu pažnju su usmerili upravo na zaštitu površinskih i podzemnih voda.

Pilipović je, takodje, ukazao da će podizanje kvaliteta voda, izvorišta i njihova zaštita doprineti obnovi postojećih spomenika kulture, istorijskih česmi, fontana i vodotoka.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan upozorio je na skupu da "svakoga dana u svetu umre oko pet hiljada ljudi zato što nema pitku vodu, dok u Srbiji prihvatamo zdravo za gotovo da pijaća voda postoji i prema njoj se ne odnosimo odgovorno, što ubrzo može da ima ozbiljne posledice".

"Voda nije neograničen resurs i, ako smo zreli i ozbiljni, shvatićemo da problem njene zaštite morano hitno rešavati", rekao je Trivan.

Trivian je najavio da će nadležni u gradskoj upravi od iduće godine nastojati da gradjane bolje upute u ovaj problem i učine odgovornijima prema vodi, ali i da će učiniti sve što je potrebno da naši vodeni tokovi budu u prihvatljivom stanju.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.