Izvor: Blic, 20.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U strahu od istrage pola Beograda

U strahu od istrage pola Beograda

Bivši generalni direktor PTT i prvi direktor 'Mobtela' Milorad Jakšić mogao bi dobiti poziv policije na informativni razgovor zbog sumnjivih poslovnih transakcija te kompanije, saznaje 'Blic'. Poziv za saslušanje mogao bi stići na adresu još nekoliko osoba, među kojima je i nekadašnji izvršni direktor 'Mobtela' Branimir Arežanin.

Naime, Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala MUP Srbije svojevremeno je napisala krivičnu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prijavu protiv Jakšića zbog nesavesnog poslovanja. Ta prijava je, kako saznaje 'Blic', ponovo aktivirana i biće dopunjena zbog sumnje da je Jakšić, kao direktor PTT, naduvavanjem faktura za opremu firme 'Erikson', koju su Karići uložili u zajedničku kompaniju, omogućio moskovskom 'BK trejdu' da ispoštuje svoj osnivački kapital u 'Mobtelu'.

Osim toga, Jakšić je 1994. u ime PTT sa BK kompanijom potpisao ugovor kojim je bilo predviđeno da Karićeva firma za potrebe PTT izgradi poslovni prostor od 500 kvadrata u Prizrenskoj 3. PTT je isplatio BK kompaniji ukupno 1,8 miliona dinara (što je po tadašnjem kursu bilo 1,8 miliona maraka), a rok za izgradnju bio je 31. jul 1995. Ni deset i po godina kasnije poslovni prostor nije sazidan, a PTT nije dobio ono što je platio. Ugovor je u ime u ime kompanije BK potpisao Ivan Karić. Trgovinski sud u Beogradu presudio je prošle godine da Karići treba da vrate PTT 1,8 miliona dinara, sa zateznim kamatama, zbog neispunjavanja ugovornih obaveza, na šta se BK kompanija žalila Višem trgovinskom sudu. Karićev dug sa kamatama je preko milion evra.

Bivši prinudni upravnik 'Mobtela' Branislav Anđelić nalazi se u jednomesečnom pritvoru pod sumnjom da je sa Brankom Krstonošićem, direktorom sada ugašene Karićeve firme 'Evropa osiguranje', sklopio ugovor o korišćenju 3.000 kvadrata istog (nepostojećeg) poslovnog prostora u Prizrenskoj 3. Ugovor vredan 70 miliona dinara potpisan je na pet godina, iako zgrada nije ni završena. To znači da je ugovor fiktivan i sklopljen sa namerom da se novac ispumpa iz 'Mobtela' i prenese na račun Karićeve firme.

Policiji u ruke dospeo je i ugovor u kom je Branimir Arežanin, kao izvršni direktor 'Mobtela', bez odluke UO doneo odluku o kupovini 2.000 skupocenih satova. Satove je za 150.000 dolara kupilo preduzeće 'Astra simit', a zatim ih prodalo 'Mobtelu' za pola miliona dolara. Arežanin je na direktorskoj funkciji u 'Mobtelu' bio i u momentu kada je ova firma po znatno nižoj ceni od tržišne zakupila poslovni prostor od 950 kvadrata na Terazijama 28 u Beogradu, čije su vlasnice Danijela i Danica Karić.

Najinteresantniji dokument, koji direktno pokazuje kako je novac iz Karićevih firmi izvlačen i prebacivan u inostranstvo, jeste ugovor o otkupu duga od tri i po milijardi dinara sa firmom 'Postmeks'. Naime, 'Mobtel' je na računu u 'Astra banci' imao tri i po milijarde dinara u momentu kada je ova banka otišla pod stečaj. Dug od 'Astra banke' zatim kupuje 'Postmeks' za 400 miliona dinara, ali ni taj novac 'Mobtelu' nije isplaćen u gotovini već je na ime tog otkupa dat objekat u Nišu, čija je vrednost zvanično procenjena baš na tu sumu. Sporni objekat, kako je utvrđeno, kupljen je od 'Astra banke'. Posle otkupa duga, 'Postmeks' svoje potraživanje od 'Astra banke' ustupa kiparskoj firmi 'Jusiko', čiji je osnivač opet moskovski 'BK trejd'. T. M. Subota - D. Vukelić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.