U stanu za mnogo manju kiriju

Izvor: Blic, 19.Jan.2008, 02:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U stanu za mnogo manju kiriju

Mile Dragić (62), bivši železničar sa sa Korduna, juče se, kaže, po drugi put rodio. Posle 13 godina izbegličkog života u trošnim banatskim zemljanim kućicama sa ženom i dva odrasla sina, od kojih je jedan slep, uselio se u nov opštinski stan u Pančevu od 58 kvadrata. Dragići su jedna od ukupno 530 porodica u Srbiji, koji su do dostojanstvenog krova nad glavom došli kroz pilot program agencije Ujedinjenih nacija "UN Habitat".

- Živeo sam u Omoljici, selu 13 kilometara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << udaljenom od Pančeva, u kući od gline koju nam je dao pop na korišćenje. Nismo ništa plaćali, ali ni uslovi nisu bili ovako dobri. Stan je veoma lep - priča Mile Dragić dok radosno pokazuje stan koji tek treba da namesti.

Petar Berić (80) iz Knina, prvi je Miletov komšija iz prizemlja.

- Još nisam uselio u svoju garsonjeru - otvara vrata i pokazuje prazan nov stan od 27 kvadrata.

Deda Petar je, kao i Mile, 1995. bežeći od akcije "Oluja", došao u Srbiju.

- Baba je umrla 1998. - priča dok mu suze naviru. Biće, kaže, sam u ovoj garsonjeri, sin i snaja su se skućili.

- Moći ću da plaćam kiriju, nije problem, imam hrvatsku penziju. Kirija nije velika, oko 44 evra, a do sada sam privatno stanovao u satnu od 48 kvadrata za sto evra. Jedino me muči što ovo nije moje, mislim, da mogu da ostavim u nasledstvo, da zamenim ili prodam. To me zbunjuje - češka se deda Petar.

Stanovi izgrađeni u Pančevu, njih 76, koje su juče svečano obišli potpredsednik Vlade Božidar Đelić, gradonačelnik Pančeva Srđan Miković i, u ime donatora, ambasador Italije Alesandro Merola, deo su pilot projekta agencije UN Habitat.

Projekat podrazumeva da opština zida stanove, na konkursu ih dodeljuje ugroženim kategorijama stanovništva, sa njima sklapa trogodišnje ugovore o zakupu koji mogu da se produžavaju u nedogled, a od korisnika naplaćuju kiriju dva do tri puta manju od tržišne. Prikupljen novac od kirije ulaže se u održavanje zgrade, ali i u fond za izgradnju budućih stanova.

- Naš projekat ima dve dimenzije: jedna je izgradnja stanova, a druga je podrška državi da napravi insitucionalni okvir za sprovođenje ideja o socijalnom stanovanju, ali ne samo za socijalno ugrožene, nego i za druge slojeve stanovništva kojima je potrebna pomoć države u rešavanju stambenog problema - rekao je Žan Iv Barselo, predstavnik UN Habitata.

U poslednje dve godine, otkad je projekat počeo da se realizuje na terenu, završene su zgrade u svih sedam gradova (pored Pančeva tu su još Niš, Kragujevac, Kraljevo, Čačak, Stara Pazova i Valjevo) i one će, takođe, biti uskoro svečano useljne.

Italija je glavni donator ovog projekat za koji je izdvojila čak 15 miliona evra. Ambasador Merola najavio je juče da će italijanska vlada, u prvoj tranši opredeliti pola miliona evra, a uskoro i novih sedam miliona za projekte stanogradnje namenjene socijalno ugroženim porodicama u ovom regionu. Najmanje pola od tog novca stići će u Srbiju.

Uslovi

Sisitem stanovanja u opštinskim stanovima, koji su za sada dostupni samo izbeglicama i ugroženima, ali za koje se u UN Habitatu nadaju da će biti deo nove stambene politike Srbije, u praksi podrazumeva (primer Pančeva):

- kirija od 1,6 evra po kvadratu (40 kvadrata oko 60 evra)

- ugovori na tri godine sa mogućnošću produženja neograničen broj puta

- stanovi se ne mogu otkupiti

- stanovi se ne mogu iznajmljivati trećim licima

- opštinska agencija gazduje stanovima, brine se o održavanju, naplaćuje kiriju, ulaže u novu stanogradnju

Pola miliona porodica bez stana

Procenjuje se da u Srbiji između 450.000 i 550.000 porodica nema rešeno stambeno pitanje. Zato u Vladi Srbije postoji snažna volja da se po tom pitanju nešto uradi, rekao je juče Božidar Đelić, potpredsednik Vlade. On je najavio da će na prvom prolećnom zasedanju Skupštine Srbije biti na dnevnom redu Zakon o socijalnom stanovanju, koji će omogućiti da se formira Republička agencija za stanovanje. Ta će agencija moći da dobije veoma povoljne kredite od Banke za razvoj Saveta Evrope. Hrvatskoj je, na primer, već odobreno 200 miliona evra za izgradnju opštinskih stanova.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.