U Novoj godini  svoji na svome

Izvor: Glas javnosti, 30.Dec.2009, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Novoj godini svoji na svome

Rata za stan biće 50 evra jeftinija od  dosadašnje kirije  koju sam plaćala, kaže Milena Simeunović, stanarka zgrade u  Jurija Gagarina 166 a

Devedeset osam porodica slaviće sutra najluđu noć pod novim krovom. Novim vlasnicima socijalno-neprofitnih stanova u ulici Jurija Gagarina 166a ključeve je uručio gradonačelnik Dragan Đilas.

Milena Simeunović, zaposlena u "Zvezdara teatru", posle 34 godine podstanarskog života konačno će imati svoj krov nad glavom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti <<

- Prosto ne mogu da verujem da ću konačno umesto kirije otplaćivati svoj stan. Konačno svoj na svome. Uslovi su povoljni i rata za otplatu kredita je za oko 50 evra manja od dosadašnje mesečne kirije - rekla je Simeunovićeva, koja je od gradonačelnika prva dobila ključeve.

Od ukupno 1.001 stana, koliko će ih biti izgrađeno, juče je useljeno 98 novih vlasnika. U ovoj zgradi, ukupne površine 10.535 kvadratnih metara, nalaze se i pet lokala i podzemne garaže. Za izgradnju je iz gradskog budžeta izdvojeno 394.362.277 dinara.

Prema kriterijumima usvojenim 2007. godine mogućnost da dobiju jedan od 1.000 stanova imali su zaposleni u gradskim institucijama, profesori, mladi bračni parovi, ratni vojni invalidi, samostalni umetnici, zaslužni sportisti...

Uručujući ključeve, Đilas je naglasio da je već postala praksa da se pred Novu godinu dodeljuju stanovi iz ovog programa.

- Prema kriterijumima koji su do sada važili, u ove stanove useliće se prvih 98 vlasnika koji su bili na listi. U toku je izgradnja još 731 stana, a plan za završetak je za godinu dana. Gradsko veće će u januaru doneti odluku za izgradnju 1.050 novih stanova, ali će kriterijumi biti izmenjeni, a prednost će imati invalidi i socijalno ugroženi, dok će zaposleni u gradskim institucijama moći da konkurišu kao i ostali građani. I Republika je za narednu godinu najavila da će kroz svoj program pružiti mogućnost da građani kupe stanove na Voždovcu koji su malo skuplji od ovih ali su ispod tržišnih - naglasio je Đilas, dodajući da je namera da građanima koji potiču iz bivših jugoslovenskih republika i koji već godinama žive u Beogradu dobiju mogućnost da konačno kupe nekretninu pod povoljnijim uslovima u odnosu na tržišne.  

S. M

PRIJAVE PROTIV  FALSIFIKATORA

Na konkurs se prijavilo 7.299 građana, od kojih 1.340 nije ispunilo uslove konkursa. Prilikom provere dokumentacije utvrđeno je da je 35 učesnika konkursa falsifikovalo dokumente! Protiv njih su podnete prijave.

Kvadrat 1.011 evra

Zoran Kostić, član Gradskog veća, još jednom je pojasnio nedoumice oko cene stanova.

- Nikada se u javnosti nije pojavljivala cena od 800 evra po kvadratu. Tačno je samo da su ukupni troškovi bili poznati tek kada je kompletna zgrada završena, a Agencija za investicije sve stavila na papir i izračunala da kvadrat košta tačno 1.011 evra - rekao je Kostić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.