Izvor: Blic, 19.Nov.2016, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U IME ŽIVOTA Breza sa zgrade Generalštaba presađena u Manjež

Drvo breze koje je do nedavno raslo na ruševinama nekadašnje zgrade Generalštaba, presađeno je juče u beogradskom parku "Manjež".

Ispod breze, koja je rasla u betonu, postavljena je mermerna ploča sa natpisom "U slavu života - In the name of life 1999".

Drvo, koje je izraslo iz razrušene zgrade, svojevrsni je spomenik životu posle bombi 1999. godine, a u jučerašnjoj akciji sađenja, simbolično, pristusvovali su i mladići i devojke koji su rođeni te godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << među kojima i učenici 42. klase Vojne akademije.

Reč je, naime, o snimanju završnih sekvenci dokumentarnog filma reditelja Boška Savkovića, koji povezuje priču o životu generacije dece rođene tokom bombardovanja, a koja su proživela 17 godina sa drvetom na zgradi Generalštaba kao specifičnim simbolom neuništivosti života.

Akcija je realizovana uz pomoć Ministarstva odbrane Republike Srbije, Sekretarijata za zaštitu životne sredine Grada Beograda i Gradskog zelenila.

Zgrada Generalštaba jedan je od simbola bombardovanja 1999. godine.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.