Tri scenarija korekcije cene daljinskog grejanja

Izvor: Press, 26.Avg.2010, 00:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tri scenarija korekcije cene daljinskog grejanja

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić tvrdi da odluka o poskupljenju daljinskog grejanja još nije doneta, ali da su u narednom periodu moguća tri rešenja - poskupljenje cene grejanja, subvencionisanje cene gasa od strane države ili subvencionisanje cene grejanja od strane lokalne samouprave. Kako je objasnio, bez obzira na poskupljenje energenata, gas i mazut se i dalje moraju nabavljati iz inostranstva, kako bi grad mogao normalno da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << greje.- Početkom prošle sezone cena jednog kubika gasa bila je 26 dinara, a trenutno iznosi 40. Ipak, teret ekonomske cene ne bi smeo da padne samo na potrošače - istakao je Antić.
Inače, grejna sezona počinje od 1. oktobra, kada kreću prve tople probe grejanja.
Direktor „Beogradskih elektrana" Zoran Predić kaže da je tender za nabavku mazuta završen, pa će u skladištima uskoro biti oko 45 hiljada tona tog energenta. On je dodao i da se za sada ne očekuju problemi sa isporukom prirodnog gasa kao osnovne sirovine za grejanje.
Kako bi se smanjila potrošnja, „Beogradske elektrane" su počele i projekat gašenja Toplane „Zemun". Ova toplana je najveći zagađivač vazduha u gradu, jer sagoreva isključivo mazut, a plan je da je zatvore do 2012. godine. U međuvremenu, meštani tog naselja toplotnom energijom će se snabdevati iz Toplane „Novi Beograd".
- Do 1. septembra ćemo završiti rekonstrukciju i toplovoda od ulice Luja Adamiča do Tošinog bunara, a uporedo s tim gradi se i toplovod od Luja Adamiča do Pohorske. Ovi radovi će koštati 100 miliona dinara, dok će čitav projekat povezivanja grejnih područja Novog Beograda i Zemuna biti vredan pola milijarde dinara. Zahvaljući ovom projektu biće omogućena ne samo toplifikacija delova opštine Zemun i Novi Beograd, već i Senjaka, područja oko Bulevara vojvode Mišića, kao i platoa kod Železničke stanice, na kojem će biti izgrađeni brojni poslovni i stambeni objekti - istakao je Predić.  

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.