Treća tribina o bezbednosti dece u saobraćaju

Izvor: Studio B, 01.Nov.2015, 17:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Treća tribina o bezbednosti dece u saobraćaju

Sekreterijat za obrazovanje i dečju zaštitu Grada Beograda i Agencija za bezbednost saobraćaja organizovali su treću tribinu namenjenu edukaciji roditelja, učitelja i vaspitača kako da rade sa decom iz oblasti bezbednosti saobraćaja.

Tribina je održana u svečanoj sali Osnovne škole „20. oktobar" u Novom Beogradu.

Danijela Marković se prva obratila prisutnima sa uvodnim napomenama o zajedničkoj akciji Grada Beograda i Agencije za bezbednost saobraćaja, u >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << cilju povećanja bezbednosti dece u saobraćaju.

Tribina se sastojala u prezentovanju specifičnog, često nepredvidivog ponašanja dece kao učesnika u saobraćaju, uzrokovanog događajima kod kuće ili u školi, čije su posledice nerazumevanje saobraćajnih znakova i semafora, kao i ograničenim sposobnostima primanja više informacija odjednom. Često je prisutno dečje međusobno dokazivanje ko će brže pretrčati ulicu, samim tim i neoprezno igranje što kao posledicu ima nemarnost i istrčavanje ispred vozila. Dalji tok tribine išao je u pravcu iznošenja statistike broja poginule dece u saobraćajnim nezgodama u Srbiji, čiji se broj postepeno smanjuje poslednjih godina.

Prezentaciju je održao Duško Pešić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Vvaspitači i roditelji su nakon toga postavljali pitanja i dali nekoliko sugestija i predloga u pogledu saobraćajnog vaspitanja dece, kao i neophodnosti uključivanja roditelja kao ključnog faktora po njima za vaspitanje svoje dece. Na kraju ove tribine, predložene su adekvatne mere koje je potrebno sprovesti ne bi li povećali bezbednost dece u saobraćaju. Mere se sastoje u edukaciji roditelja, vaspitača, nastavnika da uče decu kako da budu bezbedni učesnici u saobraćaju, zatim u sprovođenju edukativnih i medijskih kampanja u cilju povećanja procenta upotrebe i pravilnog korišćenja dečijih zaštitnih sredstava u vozilima. Takođe, od velikog značaja je i da insistiramo na uvođenju i dopuni postojećih programa saobraćajnog obrazovanja dece u predškolskim i školskim ustanovama, ali i da uključimo sve zainteresovane institucije, nevladine organizacije i pojedince u ovu akciju.

U narednom periodu očekuje se obilazak svih opština, učestvovanje na seminarima i tribinama koje je akreditovalo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.