Tramvajem kroz Bulevar vojvode Mišića za dve nedelje

Izvor: Politika, 02.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramvajem kroz Bulevar vojvode Mišića za dve nedelje

Zamena dotrajalih šina na potezu od Mostarske petlje do restorana „Gospodarska mehana” biće završena najkasnije do 15. decembra, kaže Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj

Popravka tramvajskih šina u Bulevaru vojvode Mišića biće završena za dve nedelje. Do tada bi trebalo da bude okončan i posao u delu Savske ulice, kao i radovi na mostu „Gazela” iznad Mostarske petlje.

U Sekretarijatu za saobraćaj ističu da je sasvim izvesno da će >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tramvaji, posle višemesečne pauze, od 15. decembra ponovo saobraćati od Železničke stanice do „Gospodarske mehane”, što znači da se i radovima u Savskoj nazire kraj.

Predviđeno je da osim postavljanja šina od „Mostara” do „Mehane” majstori austrijskog preduzeća „Svitevski” urede i staze za pešake i postave nove pločnike i ivičnjake. Najveći deo posla već je obavljen, a trenutno se sređuje okretnica preko puta hale jedan Beogradskog sajma, kao i deo tramvajske pruge kod Mostarske petlje.

Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj, kaže da je prvobitno planirano da ceo posao bude završen do 7. decembra, ali je zbog radova u Savskoj realnije da tramvaji sa linija 3, 12 i 13 ponovo krenu od polovine meseca.

– Svi radovi biće okončani najkasnije do 15. decembra. Najavljeno je da će ovih dana biti lepo vreme, što ćemo svakako iskoristiti da ubrzamo posao – najavljuje Đakonović dodajući da će majstori već do 6. decembra popraviti i deo „Gazele”, koji je od subote zatvoren za saobraćaj.

On naglašava i da je završetak radova u Savskoj ulici od izuzetne važnosti jer će se tada stvoriti uslovi da tramvaji znatno brže saobraćaju od Novog Beograda pa skoro do Banovog brda.

– Novim šinama biće povezani Novi Beograd i Čukarica i to preko Starog savskog mosta, Savske ulice i Bulevara vojvode Mišića – zaključuje Đakonović.

Popravku tramvajske pruge u ovoj izuzetno prometnoj beogradskoj saobraćajnici iskoristile su ekipe „Beograd puta” koje su postavile koordinacioni kabl za „inteligentno” upravljanje saobraćajem. To znači da će ubuduće u Bulevaru vojvode Mišića duže trajati takozvani zeleni talas, što će ubrzati protok vozila koja se kreću iz pravca Čukarice prema centru.

– Skoro svi svetski i evropski višemilionski gradovi imaju „inteligentno” upravljanje saobraćajem i ono bi moralo da bude uvedeno i u Beogradu. Na taj način bi saobraćaj u glavnom gradu trebalo da funkcioniše uz pomoć detektora i kamera, što će uticati na smanjenje gužvi, a pogotovo čekanje na semaforima gde će zeleno svetlo trajati duže – objasnio je Branko Smiljanić, zamenik sekretara za saobraćaj.

Prema ranijim najavama, posle ove saobraćajnice predstoji uređenje tramvajske pruge i u Karađorđevoj i Požeškoj ulici, gde bi radovi mogli da počnu već na proleće.

Za zamenu dotrajalih šina u Bulevaru vojvode Mišića izdvojeno je oko 470 miliona dinara, a novac je obezbeđen delom iz gradske kase, a delom od kredita Evropske investicione banke u sklopu projekta „Obnova infrastrukture Beograda”.

N. M.

[objavljeno: 02/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.